Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś o wkładkach - (spirala) - do poczytania!
Autor Wiadomość
*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 28 Styczeń 2005, 23:36   Coś o wkładkach - (spirala) - do poczytania!

Ja osobiście narazie nie umiem sie do tej metody antykoncepcji przekonać, moze kiedyś.

http://antykoncepcja.com.pl/coppert.htm

spaghetti 
Moderator

Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 20:30   

a ja o spiralach znalazłam to:

Jak działa spirala (wkładka z rdzeniem hormonalnym)?

Doprowadza do przejściowego zaniku błony śluzowej (można to porównać obrazowo z pewnego stopnia jej zamrożeniem), śluz szyjkowy staje się skąpy i nieprzepuszczalny przykładem wkładki zarejestrowanej w Polsce jest Mirena www.mirena.pl.

Jak działa spirala (wkładka z drucikiem z miedzi)?

Działanie antykoncepcyjne opiera się na działaniu miejscowym zapalnym, powodowany jest odczyn błony śluzowej macicy, przekrwienie, jony miedzi upośledzają zdolności ruchowe plemników - działanie jest oparte na utrudnianiu zapłodnienia, a nie na wydaleniu (poronieniu) jaja płodowego.

brrrr....

kinia
Pierwszy Raz

Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 20:48   

Ja slyszałam ,ze one nie sa najbardziej stosowne......
Moga zostac zle zalozone, a nawet jezeli sa dobrze, to czasami w trakcie jej posiadania moze sie obluzowac i juz zabezpieczonym sie nie jet....

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 13 Kwiecień 2005, 12:40   

dlatego trzeba spirale ciagle kontrolowac! O mirenie napislam w topiku mirena w antykoncepcji hormonalnej ->

Gosiaczek
Pierwszy Raz

Wysłany: 22 Maj 2005, 12:03   

Ja właśnie zaczęłam się zastanawiać czy nie spróbować takiej metody. Ale tak naprawdę to mało o niej wiem. Dzięki za materiały:!:
Czy któraś z was stosowała kiedyś spiralkę? Jak to jest tak na codzień? Bo przecież w ulotkach nie opisują odczuć kobiet. Z góry dzięki!!!

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 22 Maj 2005, 12:58   

jeśli będzie dobrze założona to na codzień nie powinnaś czuć że ją masz...

odstrasza mnie to, że zakłada się ją podczas miesiączki... no ale pewnie i tak się kiedyś przemogę dla wygody...

Gość

Wysłany: 4 Sierpień 2005, 08:28   

o kurcze dziwczyny a ja właśnie dziś po to ide do GINA żeby mi coś zaaplikował bo już hormonami nie chce się faszerować a te wszytkie globulki, prezerwatywy itp. to może i były fajne jak się miało te naśle lat ;) ale nie teraz... Po tym co tu od Was pzrecytałąm to już sama nie wiem czy to dobry pomysł... ale nic to, ide zobaczymy co mi GIN powie i jutro Wam wszytko opowiem. PA

Madzenta
Pierwszy Raz

Wysłany: 4 Sierpień 2005, 08:31   to nie Gość!!!

Oj to nie był żaden Gość tylko ja Madzenta to pisałam:( zapomniałam się zalogować .PA

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 4 Sierpień 2005, 14:00   

najważniejsze co powie ginekolog, nasze opinie są tylko naszymi ważne co powie na ten temat ginekolog... kazdy przypadek jest inny :)

Madzenta
Pierwszy Raz

Wysłany: 5 Sierpień 2005, 07:34   

Moje drogie, tak jak pisałam wczoraj, byłam u GINA i co sie dowiedziałam... wkładki/spiralki nie są tak bardzo bezpieczne jakby się wydawało, dość często słyszy się o przypadkach zajścia w ciąże mimo posiadania tego cudeńka. Pani dr poopowiadała mi kilka różnych przypadków od których jakoś przeszła mi chęć na założenie sobie czegoś takiego. A muszę przyznać, że mówiła to w sposób bardzo obiektywny i nie chciała mnie zniechęcić lecz tylko pokazać obie strony medalu. I tak też wracam znowu do hormonów :( chcą - niechcąc. A są jeszcze takie plasty hormonalne (które się nakleja jak Nicorete) ponoć są zdrowsze od tabletek bo nie wpływają bezpośrednio na wątrobę, żołądek itd. Jedynym ich mamnkamentem jest cena ok. 60zł./op. :shock: wiec nadal tabletki górą bo są o połowe tańsze. Pozdrawaim serdecznie.

Odpowiedz do tematu