Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 20:30
a ja o spiralach znalazłam to:
Jak działa spirala (wkładka z rdzeniem hormonalnym)?
Doprowadza do przejściowego zaniku błony śluzowej (można to porównać obrazowo z pewnego stopnia jej zamrożeniem), śluz szyjkowy staje się skąpy i nieprzepuszczalny przykładem wkładki zarejestrowanej w Polsce jest Mirena www.mirena.pl.
Jak działa spirala (wkładka z drucikiem z miedzi)?
Działanie antykoncepcyjne opiera się na działaniu miejscowym zapalnym, powodowany jest odczyn błony śluzowej macicy, przekrwienie, jony miedzi upośledzają zdolności ruchowe plemników - działanie jest oparte na utrudnianiu zapłodnienia, a nie na wydaleniu (poronieniu) jaja płodowego.
Ja slyszałam ,ze one nie sa najbardziej stosowne......
Moga zostac zle zalozone, a nawet jezeli sa dobrze, to czasami w trakcie jej posiadania moze sie obluzowac i juz zabezpieczonym sie nie jet....
Ja właśnie zaczęłam się zastanawiać czy nie spróbować takiej metody. Ale tak naprawdę to mało o niej wiem. Dzięki za materiały:!:
Czy któraś z was stosowała kiedyś spiralkę? Jak to jest tak na codzień? Bo przecież w ulotkach nie opisują odczuć kobiet. Z góry dzięki!!!
_________________ "Kocha się nie za coś... ale pomimo wszystko"
jeśli będzie dobrze założona to na codzień nie powinnaś czuć że ją masz...
odstrasza mnie to, że zakłada się ją podczas miesiączki... no ale pewnie i tak się kiedyś przemogę dla wygody...
_________________ Women don't make fools of men - most of them are the do-it-yourself types.
Gość
Wysłany: 4 Sierpień 2005, 08:28
o kurcze dziwczyny a ja właśnie dziś po to ide do GINA żeby mi coś zaaplikował bo już hormonami nie chce się faszerować a te wszytkie globulki, prezerwatywy itp. to może i były fajne jak się miało te naśle lat ale nie teraz... Po tym co tu od Was pzrecytałąm to już sama nie wiem czy to dobry pomysł... ale nic to, ide zobaczymy co mi GIN powie i jutro Wam wszytko opowiem. PA
Moje drogie, tak jak pisałam wczoraj, byłam u GINA i co sie dowiedziałam... wkładki/spiralki nie są tak bardzo bezpieczne jakby się wydawało, dość często słyszy się o przypadkach zajścia w ciąże mimo posiadania tego cudeńka. Pani dr poopowiadała mi kilka różnych przypadków od których jakoś przeszła mi chęć na założenie sobie czegoś takiego. A muszę przyznać, że mówiła to w sposób bardzo obiektywny i nie chciała mnie zniechęcić lecz tylko pokazać obie strony medalu. I tak też wracam znowu do hormonów chcą - niechcąc. A są jeszcze takie plasty hormonalne (które się nakleja jak Nicorete) ponoć są zdrowsze od tabletek bo nie wpływają bezpośrednio na wątrobę, żołądek itd. Jedynym ich mamnkamentem jest cena ok. 60zł./op. wiec nadal tabletki górą bo są o połowe tańsze. Pozdrawaim serdecznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum