Chciałam zapytać czy któraś z was zdecydowała się na ten krok.
Z każdym kolejnym rokiem jestem bardziej rozczarowana skostnieniem i obłudą kościoła rzymsko - katolickiego i nie wyobrażam sobie, że miałabym w takim brać ślub, dlatego zastanawiam się nad apostazją.
Obaj z chłopakiem myślimy nad przejściem na ewangelicyzm. I tu chciałam zapytać, czy któraś z was wystąpiła z KRK, jaka była reakcja, czy da się zrobić to w naszym zaściankowym społeczeństwie (mieszkam na małej wsi) i nie zostać "spalonym na stosie"?
Midian, zaglądałas tu: http://apostazja.pl/ ?
Ja wprawdzie nie mam takiego zamiaru, ale warto poczytać. Nie wiem, czy przechodząc na ewangelicyzm czy inną religię chrześcijańską trzeba dokonać aktu apostazji. Mam znajomego na innym forum, który jest apostatą, jak chcesz, mogę go podpytać o to i owo.
Pomogła: 2 razy Wiek: 23 Dołączyła: 17 Sie 2007 Posty: 1930 Skąd: Łódź
Wysłany: 16 Lipiec 2008, 06:34
Midian ja też się nad tym zastanawiałam swego czasu ale będę mieszkać na wsi a tam taka postawa nie jest raczej dobrze przyjmowana
_________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Mnie też kusiło swego czasu, ale na myśl o lataniu za jakimś księdzem, żeby mnie łaskawie wypisał, zrobiło mi się mdło... no i wciąż jestem w KK oficjalnie, ale kontaktów nie utrzymuję.
apostazji chyba jednak najczęściej dokonują ateiści i nie jest to podyktowane chęcią wstąpienia do innego kościoła, tym bardziej, że chrzest w tym na ogół nie przeszkadza
no właśnie. Jak czytałam świadectwa apostatów na tej stronce, którą podała Rosemary to żaden z nich nie wstępował do innego kościoła, tylko chcieli być "wolni".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum