Wysłany: 14 Luty 2007, 10:13 Dolina Rospudy i degradacja...
Wkurza mnie, że politycy decydują za nas o przyszłości naszej planety... wkurza mnie ze autostrada jest wazniejsza niz przyroda unikatowa na skale całej Europy.. wkurza mnie ze niszczymy to co mamy najlepsze ... a najbardziej wkurzyła mnie wypowiedz jakiegoś wieśniaka który powiedział ze jego zdrowie jest wazniejsze niż zdrowie jakiegoś kwiatuszka... nikt nie mysli o tym, że zyjemy dzieki przyrodzie a zachowanie niektórych ekosystemów jest o wiele ważniejsze niz postep techniczny technologiczny i pierdzielona urbanizacja. Znowu robimy z siebie pośmiewisko w skali światowej i to przez pierdzielonych głąbowatych polityków którzy patrzą tylko na kase i na to co jest dzisiaj...
_________________ czasami lepiej jest spać
w cieniu ogrodu dzikich traw
we śnie budować nowy świat...
Wiek: 23 Dołączyła: 03 Kwi 2006 Posty: 853 Skąd: prawie Warszawa
Wysłany: 14 Luty 2007, 10:34
nie zaglębiałam się w tę sprawę, ale z tego co wiem, to ta obwodnica musi biec albo przez puszczę (bronią jej leśnicy), albo przez mokradła. Ekolodzy bronią przyrody i za to im placą, ale zauważ, że ludzie żyjący w tym mieście, gdzie własciwie normalnie żyć sie nie da, bo cały transit na wschód jeżdzi przez miasto, mają też swoje racje. Przypuszczam, ze jeśli pędząca ciężarówka zabiła by bliską osobę jakiegoś ekologa, to prędko by zmienił zdanie.
_________________ Zakochani, bez pamięci jak my, zakochani
Tak tym szczęsciem bez miary pijani,
Nie do wiary po prostu, że można sie kochać aż tak.
Zakochani, choćby przyszło nam wszystko utracić,
jeszcze zawsze miłością bogaci,
Nie do wiary po prostu, że można sie kochać aż tak.
Wysłany: 14 Luty 2007, 10:42
działałem w ruchu ekologicznym i wierz mi nikt za to im nie płaci... pomysl o jednym.. wszyscy dookoła sie z nas śmieją, że niszczymy to co u nas jest najlepsze ... zniszczyc jest łatwo a odtworzyć dolinki sie juz nie bedzie dało. I druga strona medalu. Już dzis moge napisac bo jestem tego pewien, że po pierwsze budowa tej drogi bedzie sie ciągneła latami i jak zwykle bedzie wiele ciemnych interesów oraz to ze taka nam kare UE dowali ze na wiejskiej sie posrają ale co tam bo i tak za wszystko płacimy my podatnicy...
_________________ czasami lepiej jest spać
w cieniu ogrodu dzikich traw
we śnie budować nowy świat...
Wydaje mi się anula, że patrzysz bardzo krótkowzrocznie
Ten kawałek naszego kraju jest unikatowy w skali europy, zresztą czy nam się to podoba czy nie, wyginięcie nawet pozornie mało ważnego gatunku jest później katastrofalne w skutkach.
Zresztą jak UE zacznie prowadzić śledztwo to i tak budowę wstrzymają i to pójdzie w koszta.
Niektórzy, "zwykli" obywatele się starają - segregują śmieci, oszczędzają energię, wodę itp. a tutaj nagle ktoś jednym podpisem robi takie spustoszenie.
W Warszawie też jeżdzą samochody, a ludzie jakoś żyją
Nie należy myśleć tylko o sobie, ale chociaż o swoich dzieciach i wnukach.
A wyobrażacie sobie,że mieszkacie w małym mieście przez które biegnie trasa przelotowa?
Mała mi to zdecydowanie nie to samo co Warszawa
Ja mogę siebie śmiało nazwać "ekologiem" ( nie wyrzucam papierków na ziemię ,segreguję smieci,baterie,zgniatam kartony,działałam w klubie Gaja itp.),ale na wszystk trzeba spojrzeć trzezwo. Gdyby nie Wajrak to nikt z tych ekologów i innych ministrów by się nawet nie zorientował,że tam jest jakis unikat Więc niech teraz nie robią z siebie wielkich obrońców przyrody.
Hmmm. Tak mi sie wydaje, ze Ci "obroncy przyrody" troche przeginaja. W ich protestach widzialam wiadomosci o zwierzetach ktore w Dolinie Rospudy nie wystepuja. Wystepuja na terenie puszczy ale nie w Dolinie. A to jest roznica
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 1667 Skąd: warszawa
Wysłany: 15 Luty 2007, 14:46
Jasne, że trasy przelotowe w małych miasteczkach to koszmar. Codziennie setki tirów, od których okna drżą w mieszkaniach.
Ale dlaczego nie wybudują tej drogi w innym miejscu? Planując takie przedsięwzięcie prawnie nakazane jest utworzenie 3 wariantów, najlepszego dla inwestora, najlepszego dla środowiska przyrodniczego i tzw. wariant zerowy.
Wybrano wariant najlepszy dla inwestora, który będzie chronił ludzi, ale zniszczy przyrodę, a są inne - które moga uchronić i jedno i drugie.
Tu jest link do mapy przedstawiającej różne warianty (podejrzewam, że koszty sa nieco naciągane, ale ta mapa pokazuje, że da sie inaczej):
http://www.viabaltika.pl/spip.php?article52
Poza tym, nawet Rzecznik Praw Obywatelskich nie zgadza się z decyzją wydaną przez Wojewodę Podlaskiego i podpisaną przez Ministra Środowiska, o czy można przeczytać tutaj:
http://www.zm.org.pl/?a=rospuda-rpo-071
Wiec nie jest tak, że to po prostu banda nawiedzonych ekologów robi wszystko, żeby tylko namieszać.
Pyza oczywiście masz racje,że powinno być wybrane inne rozwiązanie,które będzie dobre i dla środowiska i dla ludzi,ale z niewiadomych przyczyn jest to niemozliwe A jeżei nie wiadomo o co chodzi to chodzi pieniądze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum