Wysłany: 30 Sierpień 2008, 00:22 Niespodzianki dla piratów komputerowych
Taka niespodzianka czeka osoby korzystające z nielegalnego oprogramowania... W skrócie chodzi o to, że nielegalny Windows będzie usuwać tapetę z pulpitu komputera i nie będzie można tego usunąć. Trochę drastyczna metoda, ale jeśli nie ma innego sposobu, żeby z tym walczyć...
Bo ja wiem, czy to właściwe sposoby? Niezależnie od tego, czy ludzie zarabiają za mało w stosunku do cen, czy też ceny są za wysokie w relacji do zarobków, żadne z tych wytłumaczeń nie usprawiedliwia kradzieży. Według prawa producent ma prawo ustalić dowolnie wysokie ceny i co najwyżej narazić się na małe zainteresowanie kupnem po tej cenie, ale nie może to tłumaczyć kradzieży jego towaru.
Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 12 Kwi 2006 Posty: 2444 Skąd: miasto moje
Wysłany: 1 Wrzesień 2008, 12:25
tyle że w momencie, gdy producent monopolizuje rynek, gdyż większość dodatkowego oprogramowania jest kompatybilne tylko z windowsem, to gdzieś pojawia się zgrzyt między tym, co jest fair wobec producenta a co wobec zwykłego użytkownika. prawda?
jeżeli mi zależy przede wszystkim na dostępie do internetu (a to już wiąże się z dużymi kosztami) no i możliwości napisania raz na ruski rok dokumentu w wordzie, to mam dyskomfort płacąc jeszcze kupe forsy za "baze" do tych dwóch rzeczy.
linuks górą, chciałoby się rzec.
_________________ byle się tylko znależć w pozaziemskiej sferze..w snach dotykać gwiazd.
No to Linux. To wciąż lepsze rozwiązanie niż używanie pirackiego Windowsa czy Office'a. Przynajmniej ma się spokój ducha, że jakby masz czyste konto, w razie jakiejś kontroli nie ma się do czego przyczepić.
Pomogła: 2 razy Wiek: 22 Dołączyła: 30 Maj 2005 Posty: 2264 Skąd: Radom
Wysłany: 13 Październik 2008, 23:35
może trochę po czasie ale zawsze...
rosel, kontrolują i to dość często przynajmniej w Radomiu
Ja trochę podzielam zdanie peszka, kradzież to kradzież nieważne czy ukradniesz bułkę w sklepie czy oprogramowanie, zawsze ktoś na tym traci. Tyle mówi się o ściąganiu muzyki z internetu...dlaczego mamy kraść czyjąś własność intelektualną? czyjąś pracę czy twórczość? Nie przesadzajmy z tymi cenami, koszt visty w tej chwili to ok 300 zł to mniej niż wydajemy miesięcznie na głupoty, a tak zakup jest na raz i mamy czyste sumienie Ale to tylko moje zdanie
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek,nigdy niewiesz na co trafisz;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum