Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzymskokatolicy ale nie Chrzescjianie
Autor Wiadomość
mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 19 Czerwiec 2006, 12:47   

zdrowy rozsądek mówi mi, że przecież ani plemnik ani jajeczko to nie dziecko :wink:
a mówiąc tak całkiem serio to dla mnie dziecko jest już PO poczęciu, więc nikogo nie zabijam, ale takie strony grają nieźle na uczuciach i jest to trochę nie fair
nie zmienia to faktu, że z punktu widzenia KK jest to grzech i jestem (wszystkie jesteśmy :twisted: ) wykluczona, tak na prawdę mój chłopak też

to już całkiem głupie będzie co teraz powiem, ale boję się, że jak nie będę mogła zajść w ciążę jak będę chciała mieć dziecko to będę gdzieś tam sobie podświadomie myślała, że to kara jakaś jest :(

Rosemary 
Junior Administrator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 19 Czerwiec 2006, 20:14   

KK tym właśnie mnie odpycha - że ciągle czujesz się winny... że wszystko co się dzieje - to kara lub nagroda. A przecież to życie! A w życiu bywa różnie!

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 19 Czerwiec 2006, 21:56   

W moim przypadku z kwestią wiary to jest tak, że z jednej strony rozsądek, a z drugiej reaguję czasami bardzo emocjonalnie, szczególnie kiedy uderza się w moją wrażliwą strunę czyli chęć, a za jakiś czas i możliwość posiadania dziecka.

Może to jest właśnie metoda KK, takie nawracanie przez zastraszanie; niestety bywają momenty kiedy jestem na takie "chwyty" wrażliwa i boli mnie to.

Tylko czy posłuszeństwo wywołane strachem, a nie wiarą i przekonaniami jest coś warte? jakoś nie jestem o tym przekonana...

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 07:46   

A co sądzicie o Kościele Polskokatolickim? Podoba mi się to, że jest bardzo bliski KK, ale odrzuca te elementy, które są najbardziej kontrowersyjne bądź najmniej pożądane i z którymi się żywo nie zgadzam: spowiedź w konfesjonale, niepokalane poczęcie, celibat księży. Bardzo zainteresowało mnie to.
Tu więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/w...Polskokatolicki
i http://www.polskokatolicki.pl/index2.htm

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 11:05   

nie wiedzialam ze taki istnieje, poczytam bo wyglada na Wiki calkiem interesujaco

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 25 Czerwiec 2006, 18:53   

faktycznie wygląda ciekawie

ale może to naiwność z mojej strony, ale ja bym chciała, żeby mój Kościół przyjął mnie taką jaka jestem a nie powodował to, że ludzie myślą o zmianie kościoła na inny

z jednej strony nie żyję zgodnie z wszystkimi wymogami KK, a z drugiej takie zmienianie na to co mi bardziej odpowiada wydaje mi się pójściem na łatwizne

Rosemary 
Junior Administrator

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 10:04   

Ale jeśli Twój Kościół Cię odrzuca, to co masz robić?
W dodatku - Kościół Polskokaytolicki to też chrzescijanie.

A to są urywki postów jednej fajnej foremki na innym forum:

"Zdecydowałyśmy się z moją partnerką na przejście z KRK do Kościoła Polskokatolickiego. Spotkałyśmy się - jako para - z bardzo ciepłym przyjęciem przez proboszcza, księdza gdańskiej parafi. Przed nami trafiła wcześniej so KPK także para gejów.

Geneza polskokatolicyzmu :
Na początku nie myślano o zerwaniu jakiejkolwiek więzi jurysdykcyjnej z Watykanem i jego hierarchią. Na ogół parafiom "niezależnym" chodziło tylko o zreformowanie pewnych nieprawidłowości natury organizacyjnej oraz przeciwstawienie się nadużyciom materialnym tamtejszego kleru. Paradoksalną mianowicie była sytuacja, w której cały majątek kościelny, chociaż teoretycznie przynależał do danej parafii, gdyż powstał wyłącznie z ofiar parafian, w praktyce jednak bywał rejentalnie zapisywany na nazwisko aktualnego biskupa ordynariusza, zatem z punktu prawnego stanowił jego prywatną własność, którą mógł dowolnie dysponować, lub nawet po prostu komuś odsprzedać. (...)
Początkowo opór katolików pochodzenia polskiego miał charakter żywiołowy. Powstały niezależne parafie polskie, z których w latach 1897 - 1904 formalnie ukonstyuowały się trzy główne ośrodki w Chicago, Buffalo,
Scranton.

Zaczęło się od protestu wobec orzeczeń I Soboru Watykańskiego:
1. o boskim, uniwersalnym prymacie jurysdykcyjnym papieża,
2. o jego doktrynalnej nieomylności, jako prawdy wiary objawione przez Boga, które należy uznawać pod groźbą utraty wiecznego zbawienia, ( bulla Piusa IX Pastor Aeternus ).

Starokatolicki "protest" skierowany był przeciwko niezgodności z historią obu dekretów watykańskich - o papieskiej władzy uniwersalnej i nieomylności. Walka, jaka rozgorzała wokół protestu, nadała społeczności starokatolickiej potrójne jakby posłannictwo:

1. walka o wolność sumienia i wiary stawał się walką o wolność i swobodę posłuszeństwa dla Słowa i Woli Pana, o których świadczy Pismo św. i pierwotna Tradycja;

2. wierność wierze i porządkowi starego i Jednego Kościoła w wyznaniu wiary, urzędach i nabożeństwie, przy coraz bardziej zdecydowanym ponownym przyjęciu pierwotnego, kościelnego rozumienia gminy;

3. dążenie do ekumenii, gotowość do ponownego zjednoczenia oddzielonych od siebie Kościołów chrześcijańskich na gruncie starego Kościoła.

Te trzy siły zdecydowały o przekształceniu ruchu starokatolickiego w Kościół.

Samodzielne krajowe Kościoły starokatolickie istnieją dziś w 7 państwach: Holandii, Niemczech, Szwajcarii, Austrii, Polsce, Chorwacji, Republice Czeskiej. Należy jednak rozróżnić trzy grupy Kościołów starokatolickich:

1. Kościół Utrechtu, który ma własną, niemal 250-letnią historię i tradycję. Dzięki swemu wiernemu obstawaniu przy tradycyjnych podstawach wiary i ustroju zachodniego Kościoła katolickiego, stał się on ?Kościołem macierzystym" dla powstałych później Kościołów starokatolickich.

2. Kościoły starokatolickie, które powstały bezpośrednio z walki przeciwko nowym prawdom wiary Soboru Watykańskiego z 1870 roku: Kościoły Niemiec, Szwajcarii, Austrii, które czasowo pozostawały pod silnym wpływem idei liberalno-oświeceniowych, ale potem coraz bardziej świadomie znajdowały drogę do właściwych podstaw wiary Kościoła starokatolickiego.

3. Powstałe na przełomie wieków oraz po pierwszej wojnie światowej Kościoły Ameryki i Europy wschodniej, które swoje powstanie niejednokrotnie zawdzięczają powodom narodowym, ale nigdy nie zwlekały z uznaniem starokatolickich zasad wiary, chociaż
w szczegółach często jeszcze obstawały przy specyficznie rzymsko- katolickich formach liturgicznych i pobożności.

KOŚCIÓŁ POLSKO-KATOLICKI: ogólne zasady dla zainteresowanych

- starokatolicki związek wyznaniowy wyznaje katolickie prawdy wiary i moralności oraz zasady ustroju Kościoła zawarte w Piśmie Św., sformułowane w powszechnych symbolach wiary i postanowieniach siedmiu Soborów Powszechnych Pierwszego Tysiąclecia pod postaciami chleba i wina przyjmujemy Ciało i Krew naszego Pana, Jezusa Chrystusa.
(...)
nauka Kościoła Polskokatolickiego o grzechu pierworodnym jest identyczna z nauką Kościoła Rzymskokatolickiego

Nie uznajemy orzeczeń I Soboru Watykańskiego :
1/ o boskim, uniwersalnym prymacie jurysdykcyjnym papieża,
2/ o jego doktrynalnej nieomylności
3/ odrzucamy, jako nie uzasadnioną w Piśmie Świętym i Tradycji pierwszych stuleci, deklarację Piusa IX z 1854 roku o Niepokalanym Poczęciu Maryi.

Wyłączając kwestię papiestwa - zasadniczo zgodni z Kościołem rzymskokatolickim. Wspólnie z nim przyjmujemy ekumeniczne symbole wiary i główne orzeczenia starego i Jedynego Kościoła, kanon Pisma Świętego, zasadę wiary, urząd apostolsko-biskupi, dogmat Trójcy Świętej
i chrystologiczny

Księzy nie obowiązuje celibat

odrzucamy przerost kultu świętych i relikwii, zrutynizowanie i zbiurokratyzowanie życia wiary, surowość i wyłączność prawa kościelnego, a wreszcie często przejawiające się rozpolitykowanie i imperializacja życia kościelnego. (...)

KPK roztacza opiekę religijną i duszpasterską nad wiernymi narodowości polskiej, a także wiernymi innych narodowości jeżeli złożyli swój akces do Kościoła;

w liturgii używa języka polskiego

Wiernym Kościoła może również zostać każdy człowiek ważnie ochrzczony w innym Kościele, który przyjął zasady wiary głoszone w Kościele Polskokatolickim, bierze udział w życiu sakramentalnym Kościoła i należy do określonej parafii polskokatolickiej.

Każdy wierny może bez podawania powodów opuścić szeregi wiernych Kościoła zawiadamiając o swojej decyzji proboszcza

Kościół swobodnie organizuje i sprawuje kult publiczny.

Małżeństwo zawarte w formie przewidzianej Prawem Wewnętrznym Kościoła wywołuje skutki cywilne.

prowadzi nauczanie religii w szkołach publicznych;
kształci kandydatów na duchownych oraz osoby świeckie przygotowujące się do realizacji misji Kościoła w Wyższym Seminarium Duchownym Kościoła Polskokatolickiego i w Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej w Warszawie.
(...)

Kościół prowadzi działalność: wydawniczą oświatowo-wychowawczą
finansowo-gospodarczą charytatywno-opiekuńczą
(...)

Kościół przyjmuje starokatolicką zasadę trójstopniowego Urzędu Apostolskiego, który stanowią: diakoni, kapłani, biskupi

najwyższą władzą zwierzchnią i prawodawczą jest Synod, w skład którego wchodzą duchowni i świecy; naczelnym organem wykonawczym jest Rada Synodalna; władzę kontrolującą sprawuje Komisja Rewizyjna, powołana przez Synod Ogólnopolski; władzę dyscyplinarną sprawuje Sąd Biskupi, zaś w drugiej instancji Rada Synodalna;

świeccy delegaci na Synod oraz świeccy członkowie Rady Synodalnej mają równe prawa z duchownymi.

Kościół kieruje się własnym prawem, które uchwala Synod Ogólnopolski, a które nosi nazwę: Prawo wewnętrzne Kościoła Polskokatolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej. Obecne prawo zostało uchwalone 27 czerwca 1995 roku i jest zgodne z obowiązującymi ustawami państwowymi RP. Sprawy szczegółowe, nie objęte przepisami "prawa wewnętrznego", normuje Rada Synodalna.
(...)

W KPK udziela się wsparcia każdemu! niezależnie od przynależności do danej wspólnoty - jeśli tylko sobie tego życzy.
Datki dla Kościoła wnosi każdy, kto czuje taką potrzebę i chce go wesprzeć w ten sposób.

I jeszcze jedna wypowiedź innej formy:

Z KPK miałam raz do czynienia . Moja znajoma miała mamę sparalizowaną od kilkunastu lat . Była ona katoloczka , ale niestety z przyczyn niezaleznych nie mogła uczęszczac do koscioła . Kiedu zmarła ksiądz odmówił przyjscia na pogrzeb dlatego , że nie chodziła do kościoła . Znajoma [ Świadek Jehowy ] zwróciła sie do ksiedza z koscioła Polsko -Katolickiego , który bez najmniejszych problemów odprawił pogrzeb pomimo tego , że jej mama nie nalezała do tego koscioła . Msza była bardzo uroczysta , pogrzeb również . Dodam , że opłata była symboliczna i duzo niższa niz w KK .

Nie nawaracam tu nikogo, żeby nie było, ale przytaczam te wypowiedzi, bo bardzo mnie zainteresowały ;)

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:05   

Z okazji Świąt odświeżam zakurzony topik.
Jestem w rozterce jak zawsze przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą odkąd biorę tabletki.
Chciałabym pójść przed świętami do spowiedzi, ale po co? Jak powiem o tabletkach to z rozgrzeszenia nici, a jak nie powiem to spowiedź nie jest ważna :? I bądź tu człowieku mądry. Wiem, wiem - wiedziałam na co się decyduję i skoro tak mnie to boli to rzucenie tabletek i seksu przed małżeństwem rozwiąże ten problem.
Tylko, że ja tego nie chcę :?
Musiałam dać ujście moim "przedświątecznym dylematom"

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:14   

Witam w klubie mała mi. Ja byłam przed wielkanoca u spowiedzi i powiedziałam,że stosujemy antykoncepcje,ale nawet nie wpadłam na to żeby powiedziec jaką ksiądz tez nie pytał i dał rozgrzeszenie.
dzis byłam z P w kościele i też mnie wyrzuty sumienia dopadły:( Zle mi z tym bardzo.Jutro albo pojutrze sie do spowiedzi wybiorę,zobaczymy :?

Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego
L.Tołstoj

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:21   

Ja przed wielkanocą też byłam i powiedziałam o antykoncepcji, ale mój ksiądz zaczął drążyć temat. Wynikła z tego nieprzyjemna rozmowa i sama nie wiem jak, ale powiedziałam, że jestem gotowa zrezygnować. Źle mi było później z tym.
Dziś byłam w kościele, ale nie odważyłam się jeszcze pójść do spowiedzi. Nie wiem jak będzie :(

P.S. Wiedziałam roselku, że też masz takie dylematy :?

Odpowiedz do tematu