Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzymskokatolicy ale nie Chrzescjianie
Autor Wiadomość
rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:31   

Ja między innymi też dlatego zrezygnowałam z tabletek.Bo już byłam zmęczona, że tak powiem "moralnie" :? P niby mi mówi,że to nie jest grzech,że sie kochamy itp. Ale wiadomo,że to jest takie usprawiedliwianie się na siłę. Ja też nie wiem czy się odważę,ale spróbuje. Strasznie mi z tym ciężko, ale nie ma jak tego rozwiązać tak naprawdę :cry:

Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego
L.Tołstoj

Przeborka 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:38   

A ja się nie spowiadałam już hooo hooo.... Rozgrzeszenia nie dostanę z prostej przyczyny - nie powiem, że żałuję tego co robiłam, a co w mniemaniu kościoła jest złe.
Więc raczej mogę czuć się wyklęta hehe 8)

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 21:41   

W lato jak miałam przerwę w braniu to w sumie mogłam pójść do spowiedzi, ale wiedziałam, że jak przerwa się skończy to wrócę do tabletek, więc wydawało mi się to nieuczciwością. Zresztą jak nie tabletki to jakaś inna metoda antykoncepcji wchodzi w grę, bo jakoś nie wiem czy celibat na dłuższą metę się sprawdzi :?
Najgorsze jest to, że ja nie czuję, że robię coś złego kochając się z Moim i nie chcąc mieć przy tym od razu dzieci :(

Midian 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 22:34   

Hmm też mam z tym problem. Nie byłam odkąd zaczęłam brać. Głównie z tych powodów. Owszem, nie jestem osobą głęboko wierzącą, ale zostało we mnie część wiary w któej się wychowałam. Nie pójdę i nie powiem, że biorę pigułki, bo ksiądz nie dałby mi rozgrzeszenia, jako, że żyję w permamentnym grzechu, którego do tego nie chce skończyć. Tak, że od kilku lat okłamuję rodziców, że byłam w spowiedzi a spowiadam się modląc się w kościele bezpośrednio do Boga a nie do księdza. I tak już chyba zostanie. Choć zawsze przed świętami wkurza mnie jedna rzecz, mój facet idzie sobie do spowiedzi jakby nigdy nic i nie mowi ani o tym, że przecież ze sobą sypiamy ani o antykoncepcji, która jego też dotyczy. Pogmatwane to. Jakoś w tym przykładzie protestantyzm wydaje mi się lepszą religią.

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 23:23   

mała mi napisał/a:
W lato jak miałam przerwę w braniu to w sumie mogłam pójść do spowiedzi, ale wiedziałam, że jak przerwa się skończy to wrócę do tabletek, więc wydawało mi się to nieuczciwością. Zresztą jak nie tabletki to jakaś inna metoda antykoncepcji wchodzi w grę, bo jakoś nie wiem czy celibat na dłuższą metę się sprawdzi :?
Najgorsze jest to, że ja nie czuję, że robię coś złego kochając się z Moim i nie chcąc mieć przy tym od razu dzieci :(

Ja też przez te 7miechów nie byłam u spowiedzi bo tez wiedziałam,że wrócę do pigułek :cry: I tez czułąm,że to będzie zwyczajna hipokryzja.

Midian a co do Twojego faceta jak mu dobrze z oszukiwaniem samego siebie to jego problem.

L.Tołstoj

Midian 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 17 Grudzień 2006, 23:34   

On uważa, że to nie jest grzech to z czego ma się spowiadać. Wydaje mi się, że zostaliśmy inaczej wychowani. Mnie denerwuje jego podejście, że jakby nie poszedł miałby piekiełko w domu. A tak idzie nakłamie i wraca zadowolony :/

Przeborka 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 18 Grudzień 2006, 00:37   

No fakt, trochę hipokryzją zalatuje ;)
Może spróbuj mu pokazać jakiś artykuł czy coś - że kościół ZABRANIA antykoncepcji ;) I co on na to..... czy to dalej nie grzech :D
A zresztą... ja nie chciałabym o takie coś kruszyć kopii ;)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 20 Grudzień 2006, 21:27   

ja juz nie mam dylematow...
zyje w permanentnym grzechu w mniemaniu Kosciaola RK (juz pigulek nie biore ale zamierzam sobie zalozyc spirale, a poza tym od 4,5 roku mieszkam z facetem bez slubu koscielnego -tylko po cywilnym jestem)
a dlaczego nie mam dylematow, bo jak juz pisalam wierze w Boga, Jezusa i w to co jest napisane w pismie swietym. Kosciol odpladl mimo wierzacej rodzy i wychowania katolickiego.
Nie potrafie istniec w insytucji ktora nie nadaza za czase, w instytucji ktora jest myslami w sredniowieczu.
I jak juz pisalam wczesniej dla mnie wiara to kompletnie co innego od kosciola RK - od momentu kiedy zaczelam to odrozniac poczolam sie lepiej! I wcale nie czuje sie gorsza chrzescijanka :)

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 21 Grudzień 2006, 18:17   

Dobrze Kikker że Ty nie masz dylematów. Nie zmienia to jednak faktu,że jest nas tu pare wierzących i należących do kościoła katolickiego i my te dylematy niestety mamy :cry:

Mała mi jednak nie poszłam do spowiedzi i raczej nie pójdę... :cry: A Ty??

L.Tołstoj

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 21 Grudzień 2006, 18:42   

no offence! :shock: Rosel

Odpowiedz do tematu