Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Warszawa...
Autor Wiadomość
milusza 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 10 Maj 2006, 17:53   

a ja jestem scyzoryk :D Stereotypy-staram sie je olewać...
miałam przyjemność pozanać 2 warszawiaków-1-zakochany na maksa w swoim miescie, blokowisku, znajomych, Legii (moje miasto było dla niego wsią i podkreślał to na kazdym kroku)..

2-zakochany w mojej cioci z Kielc :D Lubi Warszawę, nigdy nie szpanował, ze jest z Wa-wy...polubił Kielce :) Tak wiec nie ma reguły

Oleczkaa 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 10 Maj 2006, 21:15   

Miluszka a słyszałas o "przyjaźni" radomsko-kieleckiej ? :wink: :wink:

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 10 Maj 2006, 23:27   

przeciez radom to cholota, tak mnie kieleczczanka przyuczala :twisted: bez zadnej obrazy - to nie moje zdanie :) ja tam wszystkich lubie

Oleczkaa 
Moderator

Wysłany: 11 Maj 2006, 07:55   

dla nas w Radomiu kielce to chołota, bo my się tak bardzo lubimy z Kilecami :wink:

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 11 Maj 2006, 08:27   

ok, ale temat nie o kielcach i radomiu, tylko o warszawie :) btw ostatnio w tok fm właśnie słyszałam o tej nienawiści radomsko-kieleckiej i się zdziwiłam porządnie :shock:

co do warszawy, to hm. nie jestem rodowitą warszawianką, urodziłam się na mazurach, a w warszawie mieszkam od prawie 13 lat. z tym miastem łączy mnie praktycznie wszystko. to tutaj zaczęłam swoje świadome życie, tutaj przeszłam przez wszystkie szczeble mojej edukacji, tutaj poznałam wspaniałych ludzi i tutaj chcę zostać jeszcze przez dłuuuugi czas. jest mi przykro, że ludzie stąd tak się zachowują i powodują, że zaczyna panować stereotyp "warszawiaka chama i cwaniaka". ja do innych miast zupełnie nic nie mam, co po niektóre nawet wyjątkowo lubię :D natomiast sama bardzo często spotykam się z dyskryminacją ze względu na to, że mieszkam w warszawie. chociażby wakacje, mieszanka ludzi z całej polski i teksty typu "o, idą dziewczyny z TEJ warszawy" itd. albo duże zaskoczenie : "naprawdę jesteście z warszawy?? a takie normalne..." <-- tak jak u GabiRaf. także podejście jest bardzo różne.
uważam, że trzebaby tu pomieszkać przez jakiś czas, żeby wyrobić sobie opinię o tym mieście. ja nie mieszkam w samym centrum (na szczęście? na nieszczęście?). moja okolica jest bardzo cicha i w miarę spokojna. natomiast pamiętajcie, że warszawa to nie tylko tłum obojętnych ludzi, mnóstwo samochodów, wieżowce i blokowiska. warszawa, to też piękne parki, klimatyczne kawiarnie, zaciszne zakątki - wiele wciąż jeszcze przeze mnie nie odkrytych. co prawda bardzo ubolewam nad tym, że starówka nie jest zabytkowa, ale przyznam, że im bardziej poznaję historię tego miasta, tym bardziej je lubię.
to - to jest bardzo mało...

Nixie
Kataryna

Wysłany: 11 Maj 2006, 16:28   

rosel napisał/a:
No a co ja mam powiedzieć.?? Stereotyp ślązaka: robola, z górniczej rodziny,zaciągającego w specyficzny sposób.

No i niestety dużą zasługę w tym stereotypie maja warszawiacy. :lol:

mi się wydaje że w Warszawie bardziej zaciągają niż tu, na Śląsku (oczywiście pomijając ludzi mówiących gwarą), a na dodatek jak słyszę ludzi w telewizji mówiących "byliśmy" (akcent na i), to mnie szlag trafia...
Na temat warszawiaka-cwaniaka nie mogę nic powiedzieć, mam rodzine w Warszawie i są normalni (tzn moja ciocia jest normalna bo jej syn jest strasznie rozwydrzony;P)

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 11 Maj 2006, 17:30   

ja nie zaciagam :shock: warszawiacy mowia tylko bardziej miekko, ale bez przesady zaciagania to tu nie ma....

milusza 
Moderator

Wysłany: 11 Maj 2006, 19:37   

alizz napisał/a:
ok, ale temat nie o kielcach i radomiu, tylko o warszawie :) btw ostatnio w tok fm właśnie słyszałam o tej nienawiści radomsko-kieleckiej i się zdziwiłam porządnie :shock:

.

zaraz ja tu swój temat załoze o pięknych Kielcach i Radomiu :wink:

20.05

Warszawiacy są niesamowicie dumni skad pochodza...widać to na zdjeciu/grafice pod wypowiedziami reenatki :smt047

reenatka 
Tu już tylko odwyk może pomóc

Wysłany: 20 Maj 2006, 11:11   

GabiRaf napisał/a:
Hę,... ja jak byłam młodsza i jeździłam na wakację w góry, czy na mazury to nawet nie przyznawałam się skąd jestem.

Ja sie nigy nie wstydziłam mówic skad jestem.Nawet jesli inni sie z tego smiali i nie wiadomo co mówili na temat warszawiaków.

Cytat:
Warszawiacy są niesamowicie dumni skad pochodza...widać to na zdjeciu/grafice pod wypowiedziami reenatki

Oczywiście a jak by inaczej :)Jestem z tego bardzo dumna :)

"ZE SPRZĘTEM NIE JESTEŚ DLA NIKOGO WZOREM! JEŻELI WALCZYSZ - RÓB TO Z HONOREM"

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 20 Maj 2006, 16:30   

hmm też jestem z Warszawy, ale nie wydaje mi się, żeby można było być dumnym z czegoś na co się nie ma wpływu

Odpowiedz do tematu