POZNANIACY:
Czterech emerytów przyjechało sobie na wakacje do Gdyni. Łażą sobie
zwiedzając miasto, patrzą... a tu knajpa i napis: "Wszystkie drinki po
10gr."
W szoku spojrzeli po sobie. Ale stwierdzili ze jaki hak by w tym nie był
to trzeba to sprawdzić. Weszli do środka, knajpa milutka, czyściutko w
środku, dużo miejsca i sporo ludzi. Od progu usłyszeli głos
sympatycznego barmana:
- Witam panowie, prosze tutaj jest miejsce. Cóż wam nalać?
- 4 martini.
- Juz podaje, prosze, 40 groszy.
Panowie w totalnym szoku spojrzeli po sobie, zapłacili, wypili, zamówili
kolejną kolejkę. Znowu zaplacili 40 groszy. Zamówili jeszcze po jednym
martini i znow 40 groszy.
W końcu jeden nie wytrzymał i pyta barmana:
- Panie niech pan nam wytłumaczy, czemu tu jest tak tanio?
- Wie pan... to wygląda tak. Byłem marynarzem, ale zawsze chciałem
prowadzić swoją knajpkę. I gdy wygrałem na loterii 25 milionów
dolarów, postanowiłem ją otworzyć i sprzedawać tanie drinki, aby
przychodziło tu wielu ludzi. Mając te pieniądze nie muszę zarabiać i
tylko robię to co lubię, poznając przy okazji wiele ciekawych osób.
- Wow, to jest historia, a mogłby nam pan jeszcze powiedzieć czemu tamci
faceci w kącie siedzą od 40 minut, ale nic nie piją?
- A bo oni przyjechali z Poznania i teraz czekają, az po 18 wszystko
będzie 50% taniej.
hihihih
Ja już np. dużo razy słyszałam wyjeżdżając gdzieś "jak Ty zaciągasz,ze Śląska jesteś?" i miało to wydzwięk zdecydowanie pejoratywny.
A ja się pytam: i co z tego?
To znaczy że jestem gorszym człowiekiem bo u nas się "twordo godo"?
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Lut 2005 Posty: 2958
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 18:37
Regionalna gwara to chyba coś, z czego można być nawet dumnym tak mi się wydaje. To wiąże ze społecznością, ma się taki swój... charakter, smaczek? Nudno by było, gdyby wszyscy mówili tak samo.
A tak.... Śląsk [którego nie miałam okazji jeszcze usłyszeć ] albo np. Kaszuby... zresztą nigdy nie przyszłoby mi do głowy negatywnie nastawiać się do kogoś, kto mówi swoim dialektem, chyba, że zacząłby mnie obrażać albo byłby niegrzeczny, no ale to już bardziej w stronę kultury osobistej, mentalności idzie, a nie tego kto po jakiemu się wysławia
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 1822 Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 21:11
Przeborka napisał/a:
Czy spotkałyście się kiedyś ze stereotypem mieszkańców jakiegokolwiek innego miasta?? Bo ja nie O_o Ani z żadnym przejawem, ani tym bardziej z takim określeniem. Czyli chyba coś w tym jest W tej całej Warszawie....... i w jej mieszkańcach
A czy spotkałyśmy się kiedyś ze stereotypem brunetki, czy słyszymy tylko, że blondynki są głupie...? Czy to oznacza, że coś w tym jest...? Nie-e ;P
Co do śląskiej gwary - fajna jest. I góroli spod samućkich Tater też miło posłuchać.
A tak w ogole, to:
Cytat:
Nie ma się co obruszać Każdy sam najlepiej wie jaki jest.
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Lut 2005 Posty: 2958
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 21:25
Stereotypu brunetki chyba nie ma, ale że rude - wredne, to można dorzucić A z tymi blondynkami, to gdybym się pokusiła o statystykę mi znanych, to ekhm..... Żeby uniknąć linczu teraz od razu mówię, że ze zdjęć tutaj to kojarzę może z 8-9 osób, z czego 6 ma blond, a to nikły odsetek tych których znam i tej statystyki nie poprawicie nie moja wina, że wkoło tyle tego
peace dziewczyny sama mam ciemny blond na głowie
Wśród moich znajomych nie ma kogoś, kto jak widzi blondynkę to mówi: o, głupia pewnie jakaś dopiero jak głupio się zachowuje, to można skwitować: no tak, blondynka - i wtedy po prostu jest chwilowa salwa śmiechu
Aczkolwiek z Warszawiakami, to to już poważniejsza sprawa bo zanim się odezwie jakiś, a wiadomo skąd przyjechał, to już z rezerwą się podchodzi. No tak jakoś się utarło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum