Niestety w wiekszosci sa to strony katolickie, ale proponuje odrzucenie otoczki koscielnej i wczytanie sie w samo meritum - czyli opisy metod.
A dla tych co nie chca sami ryzowac wykresow temp. polecam stronke
http://www.fertilityfriend.com/
lub program Woman Calendar 5.1 dla Windowsa lub Woman 5.1 dla posiadaczek Palma (oba firmy Beiks)
O ten program http://www.fertilityfriend.com/
jest ekstra, pomiary wklepuje sie wiadomo kiedy owulacjia i takie tam
polecam parom starającym sie o dzidzie takie wykresy wiele pomagają
szkoda ze w jezyku angielskim
Program "Tylko dla Pań 4.0" przeznaczony jest do określania dni płodnych przy pomocy metody Knausa i Ogino zwanej "kalendarzem małżeńskim" i metody objawowo-termicznej. W przypadku "kalendarza małżeńskiego" dni płodne obliczane są automatycznie na podstawie pierwszego dnia okresu i długości cyklu miesiączkowego. Przy metodzie objawowo-termicznej otrzymany wykres należy zinterpretować samodzielnie. Dodatkowo program "Tylko dla Pań 4.0 przewiduje dzień wystąpienia kolejnego okresu, zlicza liczbę obserwowanych cykli, znajduje długość najkrótszego cyklu i oblicza czas trwania miesiączki
Wysłany: 27 Czerwiec 2005, 21:32 Metoda Rotzera
Dla osób stosujących naturalne metody planowania polecam stronkę:
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2967 Skąd: Bywater
Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 11:37
Nie chce straszyć, ale:
wiecie co przeczytałam w mojej książce ginekologicznej:
że podczas owulacji temperatura sie podnosi, ale to już wiedziałyście
ale...
że wtedy płodność wynosi tylko 30%
a najwyższa płodność jest na pare godzin przed skokiem temperatury
chodzi o to że to najdogodniejszy czas dla plemników...
Ja NPR nie stosuje, ale te które stosują, wiedziałyście?
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Kikker ja to wykorzystywałam do celów wiadomych...
O skoku nie wiedziałam ze na kilka godzin przed...
Ale prawda jest ze szanse sa najwieksze przed i po owulacji.. w sensie godzin, dni... czyli cos z tym skokiem ma to wspólnego...
Hej, przeczytalam ksiazeczke mojej siostry o NPR.
Dwie informacje mnie zdziwily:
a) Autorka pisze, ze nie ma mozliwosci drugiego jajeczkowania w cyklu, bo zapobiega temu progesteron produkowany przez cialko zolte i
b) ze czasami owulacja nie wystepuje, i wtedy okres nie jest prawdziwym okresem tylko krwawieniem srodcyklicznym i moze w tym czasie dojsc do jajeczkowania i zajscia w ciaze
Czy to tak jest?
Kobita, ktora to napisala jest troche zideologizowana, i chyba stara sie rozprawic z zarzutami wobec skutecznosci naturalnych metod, ale mimo wszystko mnie to zafrapowalo
ciałko żółte (łac. corpus luteum) przekształcony pęcherzyk jajnikowy funkcjonujący jako gruczoł dokrewny. Powstaje po uwolnieniu oocytu II rzędu w miejscu pękniecia jajnika. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionego jaja i umożliwienia jego rozwoju (od około czwartego miesiąca ciąży produkcję progesteronu przejmuje łożysko). Gdy nie dojdzie do zapłodnienia, ciałko żółte po 10-12 dniach zaczyna zanikać (przekształca się w ciałko żółte miesiączkowe, a następnie białawe), wskutek czego poziom progesteronu gwałtownie spada (spadek poziomu progesteronu jest powodem rozpoczęcia krwawienia). Natomiast gdy komórka jajowa zostanie zapłodniona, ciałko żółte rozrasta się i tworzy ciałko żółte ciążowe.
trudno mi sie wypowiedziec dlaczego tak napisano, moze wtedy kiedy ciałko żółte staje sie ciążowym... i blokuje owulacje...
Pomogła: 7 razy Wiek: 28 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2967 Skąd: Bywater
Wysłany: 13 Sierpień 2006, 16:11
*renika* napisał/a:
trudno mi sie wypowiedziec dlaczego tak napisano, moze wtedy kiedy ciałko żółte staje sie ciążowym... i blokuje owulacje...
Cialko zolte powstaje po owulacji (jak nie bylo owulacji to nie ma CL) i po zaplodnieniu spelnia role zywiciela zarodka az do 7 tygodnia ciazy. Potem nastepuje zmiana na lozysko. Te 2 ustrojstwa (corpus luteum i lozysko) wytwarzaja progesteron = tak jak pigulka = brak owulacji
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum