Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego NPR???
Autor Wiadomość
Rosemary 
Junior Administrator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 3 Lipiec 2006, 10:44   

NPR to fajna sprawa, wspieram mentalnie wszystkie pary (tak, pary, bo to wymaga wpsółdziałania), które go stosują ;) Jednak nie lubie dorabiania do tego ideologii - NPR jest super, pigułki be, a jeśli jeszcze do tego przekonania religijne dołączyć i to wszystko w agresywnym tonie, to chce mi się rzygać.

NPR uczy samodyscypliny, poszerza wiedzę o swoim ciele i swoim zachowaniu. Sadzę, że jak już dziecko nie będzie dla mnie tragedią, to "pobawię się" w to też. Jestem bardzo ciekawa wszystkich tych przemian w moim organizmie i sądze, że wiele by mi to dało.

Ale to też prawda, co mówsz atraktywna, o ginekologach. Pigułki często są traktowane jako panaceum na wszystko. A to nie tak ma być. Dobrze by było, gdyby istniał dostęp do fachowej informacji oraz wybór.

atraktywna
Pierwszy Raz

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 10:59   

NPR-TAK!!!

Ideologiom - NIE!!!

Każdemu to, co jemu odpowiada :)

Zawsze miałam żyłkę naukowca, więc teraz mogę prowadzić badania na sobie :)

Jeśli ktos na poważnie chce stosować NPR, to radzę kupić sobie podręcznik. Informacje z internetu są niepełne i nie zawsze do końca prawdziwe.

Jeśli mówię komuś, że stosuję metody naturalne, objawowo termiczne, a ten ktos odpowiada, że przy kalendarzyku to na pewno wpadnę... ręce opadają.

Szkoda trochę, że kościelna ideologia i trochę nachalna propaganda tak zniechęcają ludzi do NPR. Ja długo musiałam walczyć ze sobą, żeby oddzielić to, co ważne od tego, co ideologicznie słuszne...

Rosemary 
Junior Administrator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:11   

Masz rację luki w wiedzy są ogromne u ludzi. Wielu wciąż sądzi, że NPR to kalendarzyk. Wiadomo, kalendarzyk można włożyć między bajki, ale sadzę, że inne metody są w miarę godne zaufania, pdo warunkiem, że się wie co robi ;)

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:21   

Żeby stosować NPR to trzeba korzystać z pewnych źródeł, a nie "ideologicznie natchnionych" uważających, że tylko ich pogląd jest słuszny.

NPR tak samo jak pigułki i jak każdą inną metodę trzeba wiedzieć jak stosować, bo jednak żadna metoda nie jest pewna i trzeba znać jej wady i zalety.

Na pewno większą skuteczność ma NPR w przypadku osoby znającej swój organizm i wiedzącej co robi niż pigułki u dziewczyny, która nawet nie przeczytała ulotki (moja koleżanka :? )

Dla mnie dziecko nie będzie tragedią i nawet jak mi się "przytafi" to będę się cieszyć od momentu w którym się o tym dowiem, więc nie panikuję z tabletkami tylko działam zgodnie z instrukcją :wink:

Jak będę miała dłuższą przerwę w braniu tabletek, albo jak będę chciała zajść w ciążę to na pewno będę się chciała nauczyć własnego ciała i tego jak funkcjonuje i wtedy sięgnę po termometr i zacznę obserwacje siebie :)

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:23   

ano... taka jest świadomość społeczeństwa

czytał ktoś artykuł w angorze na wiosne? O tym jak para przyszła do seksuologa i nie wiedziała, że to dlatego kobieta jest w ciąży bo oni współżyli? Szok!!!
Więc mylenie kalendarzyka z NPR już mnie nie dziwi... to małe piwo przy tamtym

atraktywna
Pierwszy Raz

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:27   

Hm... zapomniałam dodać jeszcze jeden powód, dlaczego rzuciłam pigułki i zaczęłam NPR

Kilka lat temu - brat babci - kilka zawałów, wylew, zgon. Palił.
Kilka lat temu - drugi brat babci - zawał. Zgon. Nie palił.

Ostatnio: czarna seria u kobiet:

Rok temu - siostra mojej babci - wylew zakończony częściowym paraliżem.
Wiosna - babcia - wylew zakończony jednostronną utrata słuchu.
Jakiś czas temu - moja mama - nagłe skoki ciśnienia.

Zadna nie brała nigdy tabletek antykoncepcyjnych. Nie paliły.

Jak się ma w wywiadzie rodzinnym takie przypadki, to lepiej zrezygnować z tabletek, niż potem pluc sobie w brodę... Na zimne lepiej dmuchać...

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:33   

No to rzeczywiście zdrowotnie nieciekawa sytuacja, aż się w sumie trochę zdziwiłam, że lekarz przepisał Ci tabletki.

Moja wypytała mnie o wszystko co tylko możliwe, a teraz robiłam badania kontrolne i wszystko jest w normie, więc mam nadzieję, że jakoś szczególnie sobie zdrowia nie rujnuję.

Zresztą pewnie większość kobiet chcących zajść w ciążę prędzej czy później kończy na NPR :D

atraktywna
Pierwszy Raz

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 11:55   

Jak mi przepisywał, to moja rodzina jeszcze się miała dobrze. Wtedy wywiad miałam super.
Jak bracia babci zmarli, to się nie przejęłam. Wiadomo - faceci. Jeden palił, drugi może się stresował, a może tłusto jadł...

Ale jak zdrowe i w miarę higieniczne kobiety zaczęły miec problemy, to zaczęłam się bać...

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 12:03   

No to rzeczywiście takie sytuacje mogą napędzić stracha, ale z drugiej strony masz też niejako dowód, że "zdrowe" życie nie koniecznie musi być długie i w pełnym zdrowiu, tak to już jest z naszymi organizmami, że chyba do końca nie wiadomo co i jak na nie wpływa.

Jak tak Ciebie "czytam" to się nie mogę doczekać kiedy zacznę się NPR-ować :wink:
no ale to jeszcze za jakiś czas pewnie

atraktywna
Pierwszy Raz

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 12:18   

No proszę! A uwierzysz, że jeszcze pół roku temu nie było większego sceptyka niz ja?
Wolałam brac tabletki, chociaż nie byłam z nimi do końca szczęśliwa, bo nie widziałam żadnego innego rozwiązania.

Najważniejsze jest chyba odpowiednie podejście. Czasami jestem straszną pesymistką i jak zaczęłam rozmowę z moim facetem, to zaczęłam wyliczać potencjalne problemy - rozregulowane po tabletkach cykle, ewentualne gorączki, upławy - i co wtedy będzie??? A mój mężczyzna na to "a co będzie jeśli wszystko będzie tak, jak powinno?". Zamurowało mnie. Jak na razie wszystko faktycznie mam ładnie i klasycznie, chociaż przez pierwszych kilka miesięcy po odstawieniu pigułek może byc różnie.

Teraz, zamiast wydawać na tabletki, chodzę regularnie do fryzjera :P

Odpowiedz do tematu