Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
dni niepłodne
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 5 Luty 2005, 11:50   dni niepłodne

Kiedy można uprawiać sex bez prezerwatywy? Chodzi mi o prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w poszczegółnych dniach cyklu miesiączkowego.Moja dziewczyna ma cykl 36 dniowy
jakie jest prawdopodobieństwo poczęcia dziecka na 3 dni przed miesiączką? Z góry dziękuję z odpowiedź

mysz
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Luty 2005, 12:51   

www.polki.pl tutaj jest kalkulator ale tylko dla cykli 27-32 dni
http://www.bajbus.pl/inde...ymozesz&tmt=kal
tutaj mozesz obliczyc kiedy sa dni plodne a kiedy nie :)

STR'ek
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Luty 2005, 12:52   

tu cie moze zmartwie chlopie, ale no kurde jesli w ogule jest plodna to nigdy nie jest dokladnie zerowe (zdazylo ci sie cos kiedys znalesc na ulicy ? jak myslisz jak male miales na to szanse ?)... glupi stres potrafi przesunac jajeczkowanie i to znaczaco...

no ale jesli przyjac waruki laboratoryjnie sterylne za rzeczywiste, to tu znajdziesz troche informacji o planowaniu taktycznym takich manewrow

i na koniec uwaga, zjazyj do dzialu NPR ( plus poszukaj sobie jeszcze o tym), aby dowiedziec sie czegos wiecej o metodzie, jej zalozeniach i tym jak taka pierdola jak dokladny termometr pozwala poprawic dokladnosci wyznaczania dni plodnych

mysz
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Luty 2005, 12:53   

znalazlam jeszcze jeden kalkulator :)
http://www.epacjent.pl/ar...zial=Kalkulator

STR'ek
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Luty 2005, 13:21   

aa.. i tak mi sie jeszcze co sarcy istotnego przypomnialo...

zwracaj baczna uwage na to kto jest autorem/promotorem informacji o NPR jak juz o tym zaczniesz czytac... nie mam tu na mysli zetelnosci tekstow, bo z tym zawsze bywa bardzo ruznie, ale jesli jeszcze nie zuwazyles NRP jest goraco promowane przez kosciol kat. i wiele organizacji katolickich prowadzi akcje popularyzujace NPR... jakos tak dziwnym trafem mi sie jeszcze nie zdazylo uslyszec, czy przecytac z takiego wlasnie zrodla o tym jakie okolicznosci moga zabuzyc cykl ( a i przez to owulacje )... jest ona przedstawiana czesto z pominienciem rzeczywistej skutecznosci, wad i dokladnosci... wiec szukaj wielu zrodel i jesli masz z czego wybierac pomijaj "propagade" kk..

btw: nie ma sie co lamac, jak na razei tylko sterylizacja wyklucza ciaze w 100% ;)

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 5 Luty 2005, 13:25   

A ja mimo wszystko wolałabym zawsze z prezerwatywą, dlatego że nie ma 100% pewnosci ze akurat to jest dzien niepłodny, z prostej przyczyny! Stres, choroba... to moze owulacje albo przyspeiszyc albo opóźnic...
Wystarczy ze spóźni się Twojej partnerce okres i zaraz stres bo moze zaszła... i to znów powoduje opóźnienie...

Decyzja nalezy do Ciebie... Kalendarz na pewno sie przyda... ale zeby dokładnie poznac swoje ciało i cykl potrezba 2-3 cykli...zapisów i notatek co i kiedy :)

mysz
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Luty 2005, 18:06   

http://kobieta.gazeta.pl/...80,2089979.html
aaaa jeszcze na to sie natknelam na kafe- ala to jak juz to dla mam- nie dla nie-mam :)

Heather
Pierwszy Raz

Wysłany: 11 Luty 2005, 11:59   

Takie kalkulatory niewiele daja. I wlasnie ze stosowania kalendarzyka/kalkulatora bierze sie najwiecej dzieci (m.in. ja hihi).
Dni nieplodnych raczej nie da sie w 100% wyliczyc. Dni nieplodne mozna co najwyzej zdiagnozowac. A do tego potrzebne sa codzienne pomiary temp. i ewentualnie dodatkowo obserwacja sluzu. Wowczas wiadomo kiedy mniej wiecej wystepuje owulacja i wiadomo kiedy zaczynaja sie dni nieplodne. Dni przed owulacja sa wzglednie nieplodne, bo owulacja moze wystapic wczesniej, a poza tym plemniki przezyc moga nawet 5 dni.
Tak wiec zamiast liczyc lepiej zainteresowac sie metodami NPR (Naturalne Planowanie Rodziny). Niestety wiekszosc stron o NPR jest prowadzona przez organizacje katolickie, ale proponuje porzucic koscielna otoczke i czytac tylko o samej metodzie - mozna sie na prawde wiele dowiedziec, rowniez ogolnie o kobiecym cyklu.

Pozdrowionka

STR'ek
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 11 Luty 2005, 14:17   

ha ! wreszcie sie ktos ze mna zgodzil ;)

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 11 Luty 2005, 15:15   

tak tak takie metody baaardzo mi pomogły!

zajść i cieszyć się z POTOMKA :) 8)

Odpowiedz do tematu