Wysłany: 1 Kwiecień 2005, 16:04 do wszystkich, prosba o rade i wsparcie
Za namowa reniki,ktorej serdecznie dziekuje, wklejam ten poscik i licze na pomoc
Witam!!
Pozwolilam sobie poniewaz mam pare pytan. zaczne od poczatku, zebyscie wiedzialy co mi poradzic:-)
mam bardzo regularne cykle 27 dni (+2,-2 ale bardzo rzadko) Stosuje metode termiczno-objawowa. Codziennie mierze temperatyre o stalej porze i ani razu nie zdarzylo mi sie pozniej czy wczesniej,nie mam z tym problemu. Obserwacja sluzu,troche gorzej,zawsze zapisuje ten ktory najbardziej przypomina plodny,wiadomo ze moze sie zmieniac w ciagu dnia. Nie mam sklonnosc do infekcji, wiec jestem pewna sluzu ze jest prawidlowy.
Mam jednak problem z bardzo istotna rzecza,nigdy nie umiem tego okreslic. W jaki sposob rysuje i wylicza linie pokrywajaca,wiem ze dni nieplodne sa od 3 temp powyzej niej,nie wychodzi mi obliczanie tego. najczesciej jajeczkowanie(widze po sluzie) wystepuje miedzy 9-13 dniem.ostatnio szczyt objawu sluzu byl 15 dnia...kochalam sie 21 dnia cyklu. Mialam sucho,troche sluzu lepkiego,metnego temp tego dnia i poprzedniego wynosila 36,77, a 22 dnia cyklu spadla do 36,70...gdybym wiedziala jak sie wylicza linie,to bym sie nie bala,ale teraz wkoncu nie wiem czy ta temop byla 3 czy juz moze nie:-/...
Dodam ze niestety stosuje tylko ta metode,mam stalego partnera,ale nie planujemy dziecka. tabletek nie moge brac, ze wzgledu na wystepowanie raka piersi w rodzinie,do ginekologi mam uraz, po mlodzienczej wizycie.Nauczyla mnie tej metody moja siostra ktroa byla na kursach.Tak jak mowilam nie moge,a nawet nie chce brac pigulek,a prezerwatywy stanowia problem dla mojego partnera,probowalismy wszystkich,ale byly male i bardzo upijaly,a nei stac nas na wydawanie pieniedzy zbyt czesto na prezerwatywy. Bpoje sie pianek,i glubulek ze moga wywolywac jakies swedzenia itd. Ta metoda mi odpowiada,stosuje ja juz dosc dlugo,nigdy nie kocham sie przed faza owulacyjna,zawsze juz po,kiedy temp mi rosnie i mam metny sluz,ale mimo iz czasami wychodzi na to ze 18 zaczynaja sie dni nieplodne i tak kochamy sie od 21 dnia.No i do tego stosujemy stosunek przerywany...ale chyba tak czy siak nie wiele on ma wplyw. wiec mam 2 pytania:
1.jak sie wyznacza linie pokrywajaca??
2.czy powiedzmy 24 dzien cyklu jest pewny i mozna kochac sie zupelnie do konca??
z gory dzieki za odpowiedzi
P.S.
prosze pamietac ze nie stac mnie na czesto kupowanie prezerwatyw,a widujemy sie dosc czesto ,i nie stac mnie na pigulki...ani raczej ni emoge ze wzgelow zdrowotnych. Na inne typu zastrzyli,plastry,spirale(nie rodzilam) rowniez.na dodatek nie mam ginekologa,bo bardzo jestem zrazona.
poradzcie mi cos,nakierujcie,i niekrzyczcie ze uzywac NPR.bo jak sie dobrze to robi to jest duza skutecznosc.
kasia999 Gość
Wysłany: 1 Kwiecień 2005, 16:07
male sprostowanie
widujemy sie dosc czesto owszem, ale trzymamy sie do nieplodnych:)...w koncu sa rozne sposoby na seks
NIkt na ciebie za stosowanie NPR krzyczeć nie będzie, a jeśli to ze mną będzie miał do czynienia
Poza tym nie musisz się z tego tłumaczyć - masz do tej metody przekonanie to ją stosuj - ważne jest co ty o tym myślisz
O odstępach od owulacji - ja znalazłam na stronie lekarzy ginekologów, którzy zajmowali się bezpłodnością głównie, coś takiego:
% - jaką masz szansę na zajście
dzień 0 oznacza owulację
-5->0% (czyli 5 dni przed owulacją)
-4->11% (czyli 4 dni przed owulacją)...etc.
-3->15%
-2->20%
-1->26%
0->15%
1->9%
2->5%
3->0%
Więc patrząc na twój cykl - dni płodne dla klasycznych cykli o różnej długości to:
26dniowy cykl ->8-16 dzień
27dniowy ->9-17
28 ->10-18
29 ->11-19
30 ->12-20
31 ->13-21
Ty masz cykl 27+/-2 dni. Czyli biorąc poprawkę na przesunięcie na 29-dniowy wychodzi że powinnaś uważać między 7-19 dniem cyklu. Jeśli chcesz możesz doliczyć dla bezpieczeństwa jeszcze 2 dni - czyli i tak wychodzi 21 dzień, a ty pytałaś o 24-ty
Co do tego rysowania kreski to nie mam pojęcia jak to się robi, bo nigdy tego nie stosowałam
Co do ginekologa to podaj z jakiego miasta jesteś - może któraś z dziewczyn zna jakiegoś fajnego, bo jakby nie daj boże coś ci się przyplątało to już byś wiedziała gdzie szukać pomocy
Ostatnio zmieniony przez Mimiru 1 Kwiecień 2005, 16:49, w całości zmieniany 2 razy
Jestem z Łodzi. dzieki wielkie za informacje,nie wiedzialam o tym co napisalas.teraz mi to rowniez doda pewnosci. tam pisalac ze
"powinnaś uważać między 7-19 dniem cyklu"
kochalam sie teraz 21...ale wydaje mi sie ze owulacje dobrze przewidzialam do 18,bo 15 mialam szczyt. No nic, dostane okres za tydzien,ale juz czuje ze dostane bola mnie piersi i mam nadeta macice i troche boli,zawsze przed okresem ech...ciezko jest zycie...
czekam na pozostale opinie.
Co do kresek. Ja robiłam wykresy ale teemperatury...po 3 cyklu juz mialam obraz tego co i kiedy. Tym najbardziej sie sugerowałam.
Teraz nie pamietam bo przy skokach w gore temperatury ostro przytulaliśmy sie wykorzystując metode ta do zajścia
Do tego jeszcze przydało sie samobadanie szyjki macicy, nisko zamknięta w dni niepłodne a wysoko i otwarta dni płodne. Wyczuc mozna nawet malenkie wgłębienie w macicy, oznacza ze jest "otwarta" na przyjęcie plemników
A śluz był przy okazji.
Na Twoim miejscu wykorzystałabym wszystkie te metody aby jak najdokłdniej zaplanować sobie cykl.
Pamietaj lekkie przeziębienie moze owulacje i przesunąć
I tu mały EDIT:
szyjka nisko i zamknieta to dni niepłodne!
szyjka wysoko i otwarta w dni płodne!
Ostatnio zmieniony przez *renika* 16 Sierpień 2005, 17:25, w całości zmieniany 2 razy
Tak tak,ja zawsze uwzgledniam przeziebienia,oraz czas kiedy mogl miec tez wplyw stres,wiec patrze na to. szyjke macicy podobno sie pada po urodzeniu dziecka, bo przed nie czuc tego tak bardzo.a w jaki sposob ja sie pada??
Faktycznie po porodzie macica jest nieco niżej... jest bardziej wyczuwalna.
Zawsze badanie robisz podczas prysznica, jedna noga wyzej dwa palce wskazujący i serdeczny... wkładasz jak najgłębiej az poczujesz napór... i gładką powierzchnie, owal, takie jakby jajko... to jest szyjka.
Jesli wyczuwasz malutkie wgłębienie, i macica jest nisko i szyjke super dobrze wyczujesz to masz dni płodne... Jeli szyjka jest słabo wyczuwalna, masz kłopot ze "znalezieniem" to dni niepłodne...
Ale zeby dojśc do wprawy musisz to robic codziennie, zaraz po skonczeniu miesiączki do kolejnej.. zapisuj sobie to!
W następnym cyklu juz bedziesz miała obraz tego jak zachowuje sie szyjka, macica podczas cyklu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum