Wysłany: 23 Lipiec 2005, 07:58
Nie
Pierwszego dnia okresu następuje spadek temperatury. Jeśli występuje owulacja (14 dni przed następną miesiączką) - temperatura podnosi się o kilka kresek najczęściej i utrzymuje do @. Pierwszego dnia okresu znów następuje spadek temperatury
owulacja może wystąpić na trzy dni przed wzrostem temperatury jak i chyba do dwóch dni fazy podwyższonej temperatury, dlatego należy także obserwować śluz... sama temperatura może zmylić, bo cykl interpretujemy przecież niestety wstecz ...
ja miałam raz taki stres, bo już myślałam że był wzrost temperatury i niby odczekałam trzy dni a sie okazało że właśnie wtedy wystąpił śluz płodny i dopiero wtedy ta temperatura wzrosła... zagmatwane to matko, ale mam nadziję że mnie zrozumiecie
przed skokiem temperatury są te niższe wartości i przeważnie w dzień owulacji ta temeratura jest jeszcze bardziej obniżona - na przykład o jedną kreskę, a następnego dnia juz temperatura wchodzi w fazę tych wyższych... wszystko działa w połączeniu z obserwacją śluzu płodnego
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5006 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 3 Lipiec 2007, 12:56
sprawdzasz temperaturę codziennie rano, tuż po przebudzeniu, koniecznie zanim wstaniesz z łóżka, zawsze o tej samej porze (+/- godzina).
w pewnym momencie cyklu powinnaś mieć spadek temperatury a od następnego dnia przez kolejne - o kilka kresek wyższą temperaturę niż zawsze. Ten dzień gdzie występuje spadek temp. to dzień szczytu. Wtedy, do 4 dni później, jesteś najbardziej płodna, są szanse na zapłodnienie. Po tych max. 4 dniach występują dni całkowicie niepłodne.
Ten "szczyt" cyklu to średnio (!) 14 dni przed miesiączką jest.
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5006 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 3 Lipiec 2007, 13:24
no to tak mniej więcej, ja tak mam właśnie, ok. 17. dnia owu a cykl mam 33-34- dniowy.
po prostu jeśli wyczujesz owu to wiesz że za mniej więcej 14 dni masz okres. dlatego, przyjmujac ze cykle SREDNIO trwaja 28 dni, duzo kobiet sie myli i mysli ze owu mają 14. dnia cyklu, a czesto to moze byc pozniej.
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Wzrost temperatury następuje ostatniego dnia fazy folikularnej. Po fazie folikularnej jest owulacja.
Dla przypomnienia/rozjaśnienia:
dla cyklu trwającego 28 dni:
- miesiączka 1-5 dzień cyklu (średnio)
- faza folikularna 6-13 (w zależności od długości cyklu czas tej fazy jest zmienny)
- owulacja 14 dzień
- faza lutealna 15-28 (ta faza zawsze trwa 14 dni)
_________________ "Szczęście polega na tym, całe szczęście, by z prostych rzeczy nie tworzyć intelektualnych labiryntów." #########
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum