3) Metoda Ogino-Knausa (kalendarzyk małżeński) - jest właściwie metodą historyczną (opracowano ją na początku naszego wieku), jej skuteczność jest bardzo niska (wskaźnik Pearla od 14 do 40), mimo to cieszy się dużą popularnością w Polsce. Polega na ustalaniu terminu owulacji na czas między 12. a 16. dniem od spodziewanego terminu następnej miesiączki. Należy wziąć jeszcze pod uwagę czas przeżycia plemnika i komórki jajowej, czyli mniej więcej po dwa dni przed i po ustalonym terminie owulacji (czyli między 10. a 18.). Aby stosować z powodzeniem tę metodę, trzeba mieć cykl regularny z dokładnością do jednego dnia.
i bardziej pewne jeżeli chodzi o niepłodność są dni po owulacji
Zapytam z czystej ciekawości - chcesz się opierać na kalendarzyku jako na metodzie antykoncepcji?
wiem ze trzeba uwazac w trakcie jajeczkowania bo to logiczne ze 2 tygodnie przed... myslalam ze tak bardzo dokladnie da sie ustalic kiedy sa dni plodne ..
nie chce sie opierac tylko na tej metodzie. Pytam z czystej ciekawosci... poniewaz dzien bo miesiaczce uprawilam sex i mielismy maly "wypadek" , a zabezpieczamy sie prezerwatywa. I chcialam poporstu upewnic sie
A tabletka "dzien po" nie dla mnie.... za duza bariera moralna ...
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 6390 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 3 Sierpień 2006, 16:01
Emilcia napisał/a:
znalazłam fajny i przejrzysty kalendarzyk-pokazuje :
-dni płodne
-jaki dziś jest dzień-płodny/niepłodny
-który jest dzień cyklu
-przewidywane następne krwawienie
-kiedy się zaczną następne dni płodne
jest to najbardziej rozwinięty internetowy kalendarzyk jaki widziałam
chcialam sie o cos spytac , nie wiem gdzie wiec moze tutaj
taki standardowy cykl trwa 28 dni, wszedzie tak trabia, a ja mam cykl ponad 30 dniowy, tak ok 35 dni, czy powinnam sie martwic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum