Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Domowe mikstury na wszystko
Autor Wiadomość
Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 4 Maj 2005, 18:50   Domowe mikstury na wszystko

Nieraz sie naczytamy w gazetach czego to nasze babcie nie robiły gdy nie było powszechnie w użyciu kosmetyków.Znacie jakieś fajne przepisy na kosmetyki "ze spiżarni" ?

PER ASPERA AD ASTRA

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 5 Maj 2005, 08:48   

znacie znacie :lol:

Peeling do dłoni
troche kremu do rąk,troche cukru,troszeczke soku z cytryny.wymieszac i myc ze tak powiem tym łapki :lol: serio super,ja czasami robie,potem kremik do rak nakładam i dłonie tak gładkie ze az chce sie dotykac :wink:

Pewnie wszystkie znacie peeling z kawy.ja dodaje jeszcze cukier,cól,balsam,oliwa z oliwek lub olej,cynamon.skora po dodaniu tej oliwy ja tak cudownie nawilzona ze jesli nie chcecie nie musicie smarowac balsamem potem.ale ja tam smaruje bo luuubie :lol:

jak sobie jeszcze cos przypomne to na pewno napisze bo troche tego znam :P

Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Maj 2005, 13:07   

Albo coś na włosy.Moja babcia opowiadała że w czasach kiedy myło się włosy mydłem to były one szorstkie jak sznurki.Miały też na to sposób.Mieszały olej z żółtkiem na balsam.A że w latach 40-stych trudno było o cytryne wiec rozcieńczony mocno ocet używały do ostatniego płukania.Wbrew pozorom wcale nie czuc woni octu bo szybko ona wylatuje.Taka odżywka i płukanka są naprawde bardzo dobre.Tylko trzeba mieć czas,bowiem trzymanie balsamu na włosach to ok 30 min i też oleisą maź trudno jest wypłukać , ale warto :)

PER ASPERA AD ASTRA

milusza 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2005, 14:48   

no i oczywiście niezawodny olejek rycynowy na rzęsy...(uwaga!żeby się nie dostało do oka-nieprzyjemne uczucie :? )

uwielbiam robić peeling z cukru na usta...a potem posmarować wargi miodem...odczekac pare minut i zlizać...mniam...

podobno napar z rumianka dodaje złotych refleksów ...dobra propozycja dla blondynek

aaaa i oczywiście sprawdzony sposób (podobno nawet znanych modelek) plasterkami ogórka masujemy oczyszczoną wcześniej twarz...rozjaśnia, nachmiastowo odświerza

ach i mąka kartoflana zamiast talku...ale jeszcze nigy nie probowałam,więc jakby co to prosze nie krzyczeć...:)

a gdy boli gardło: wymieszać sok z połowy cytryny i z łyżeczką midu...wypić...nie popijać!

a gdy czujesz tylko takii lightowy ból gardzioła ,takie początki to nie ma nic lepszego (według mojego dziadka) niż kieliszek wódki z pieprzem...i znowu niestety nie popijac :(
smak okropny, ale bardzo skuteczne, naprawde!
Ostatnio zmieniony przez milusza 5 Maj 2005, 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Maj 2005, 14:51   

A napar z kory dębu działa na ciemne włosy i pogłębia ich barwe.Gdy farbowalam wlosy na ciemny brąz to wtedy odrosty były troche mniej widoczne.Korę dębu można kupić w aptece bo stosuje się ją jako środek łagodzący dolegliwości guzków krwawniczych odbytu.Nie jest ona specjalnie spreparowana-poprostu kora dębu.

PER ASPERA AD ASTRA

SunFlower 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 7 Maj 2005, 15:08   

Znam swietna maseczke, dla osob z cera tlusta lub mieszana.
Maseczka zwie sie cynamonowa :wink:
Jej ogrinalny przepis to zmieszanie cynamonu z woda ja jednak proponuje wersje 'light'.

Przepis wyglada nastepujaco.
Do 2 lyzek platkow owsianych dodajemy plaska lyzeczke cynamonu i zalewamy to wszystko wrzatkiem, tak aby powstala papka (trzeba pamietac ze platki w zetknieciu z woda pecznieja i staje sie ich jakby wiecej). Odstawiamy do ostygniecia.
Nakladamy na buzie jeszcze ciepla maseczke, pozostawiajac ja az zaschnie czyli hmmm....10-15 min
Zmywamy ,najlepiej przegotowana, woda (troche trudno sie zmywa).

Cynamon sprawia, ze buzka staje sie matowa a skora delikatna i wygladzona...ma jednak jedna powazna 'wade' - podczas nalozenia b. piecze, a twarz jest potem przez jakis czas mocno zaczerwieniona (nie nalezy jej robic tuz przed wyjsciem z domu )
Nie nadaje sie wiec, ale osob z cera wrazliwa czy naczynkowa...

Skora piecze przez pierwsze kilka minut, potem przestaje. Jesli jednak nie mozecie wytrzymac, sprobujcie zminiejszyc po prostu ilosc cynamonu !
(Dobrze tez dziala maseczka z samych platkow)

Mimo tego wszystkiego, Ci co sprobowali sa nia zachwyceni !
Ja tez ja szczerze polecam !

Z tego co wiem nasze babki uzywaly rozniez plukanki z piwa :)

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 7 Maj 2005, 20:00   

zrobiłam maseczke :!: :!: :!: superos jest :lol: buraczek troche jest masssa normalnie :wink: polecam polecam :lol:

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 7 Maj 2005, 20:02   

ja mam cerę suchą także nie mogę jej zastosować :cry: a tak lubię zapach cynamonu :lol:

d(Rr)r 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 7 Maj 2005, 20:18   

zawsze mozesz wachac albo jesc z jablkami :wink:

Margarette
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 8 Maj 2005, 10:14   

Na cerę suchą spróbuj awokado.Jest co prawda drogie bo ok 3 zł za owoc ale naprawde warto . Sama nie miałam przyjemności robić jej ale kumpela z suchą cerą była zachwycona.Obrane awokado i osdzielone od pestki rozgnieć i dodaj oliwki w żelu albo kremu nivea.następnie niecała łyżeczka soku z cytryny i mieszamy miksture dalej , tak aby powstała jednolita masa.Nakładasz na twarz szyje i dekolt ( naprawde starczy !) trzymasz ok 15 min po czym zmywasz i nakładasz krem nawilżający na miejsca położenia maseczki ( aby zatrzymać wilgoć).

PER ASPERA AD ASTRA

Odpowiedz do tematu