Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
płaski brzuszek!!!
Autor Wiadomość
SunFlower 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 30 Wrzesień 2005, 19:17   

Daisy..Gdyby Kicia codziennie wymiotowała to chyba możnaby to było nazwać bulimią..."Obawiam" się ,że chodzi o tę drugą stronę :twisted:

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 30 Wrzesień 2005, 19:38   

Ja tez codziennie robie brzuszki -czasem 50 czasem 100 a i zdarza sie ze wiecej w chwilach desperacji :) ;)
A ponizej zamieszczam objasnienie do juz nie tak tajemniczej 6 weidera :P
Aerobiczna "szóstka" Weidera. Jest to zestaw ćwiczeń na mięśnie brzucha wykonywane w celu spalenia tkanki tłuszczowej zalegającej w ich obrębie oraz do znacznego wzmocnienia wszystkich mięśni brzucha. Ćwiczenia "szóstki" wykonuje się jedno po drugim bez żadnych przerw na rozluźnienie mięśni "szóstka" składa się z sześciu ćwiczeń następujących po sobie. Najważniejszym elementem każdego powtórzenia jest moment zatrzymania ruchu w momencie maksymalnego napięcia mięśni na 2-3 sek. Ćwiczenia "szóstki" wykonuje się na płaskim podłożu (materac lub dywan) bez żadnych specjalnych urządzeń i przedmiotów przez sześć tygodni. W końcowy okresie programu (piąty, szósty tydzień) należy zwrócić szczególną uwagę na to by całościowy trening dzienny nie przekroczył 25min. W przypadku takiego zagrożenia należy skracać do minimum ruch w czasie powtórzeń, powtórzeń nie moment zatrzymania 2-3 sek. W momencie napięcia maksymalnego. Cykl ćwiczeniowy obejmuje wykonywanie 6-ciu ćwiczeń jako jednej serii. Jednak ilość serii i powtórzeń w seriach zmienia się w miarę upływu dni realizacji całego programu. I tak :

1 dzień - 1 seria po 6 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

2,3 dzień - 2 serie po 6 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

4,5,6 - dzień - 3 serie po 6 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

7,8,9,10 - dzień - 3 serie po 8 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

11,12,13,14 - dzień - 3 serie po 10 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

15,16,17,18 - dzień -3 serie po 12 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

19,20,21,22 -dzień 3 serie po 14 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

23,24,25,26 - dzień 3 serie po 16 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

27,28,29,30 - dzień 3 serie po 18 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

31,32,33,34 - dzień 3 serie po 20 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

35,36,37,38 - dzień 3 serie po 22 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

39,40,41,42 - dzień 3 serie po 24 powtórzeń w każdym ćwiczeniu

UWAGA!!! Gwarancją całego sukcesu, czyli otrzymanie po sześciu tygodniach wymaganego efektu jest dokładne wykonywanie wszystkich ćwiczeń i bezwzględne ćwiczenie każdego dnia od chwili rozpoczęcia programu. Każdy dzień ma swoją wartość dla motorycznego pobudzenia mięśni brzucha tak, aby nie miały one większej przerwy niż jednodniowa, w innym przypadku zostanie przerwane ich długotrwałe obciążenie, co nie rokuje uzyskania oczekiwanego wyniku końcowego

Ćwiczenie 1

1 ćwiczenie. W leżeniu na plecach, ręce wyprostowane wzdłuż tułowia, unosimy klatkę piersiową zginając kręgosłup do przodu w części piersiowej (część lędźwiową pozostaje prosta na podłożu) jednocześnie unosimy jedną nogę w górę zginając część udową w biodrze do konta 90o i kolano również zginamy do kąta 90o. W pozycji uniesionej klatki i nogi przytrzymujemy lekko obiema rękami kolano dłońmi i obu stron. Jest to pozycja maksymalnego napięcia, którą utrzymujemy, przez 2-3 sek. Następnie wykonujemy szybkie przejście do leżenia początkowego i powtarzamy ćwiczenie do drugiej nogi, co daje nam pełne jedno powtórzenie..

Ćwiczenie 2

2. ćwiczenie. Wykonujemy je analogicznie do pierwszego tą tylko różnicą, że ruch jest wykonywany jednocześnie do obu nóg.

Ćwiczenie 3

3. ćwiczenie. Wykonujemy je analogicznie do pierwszego z tą tylko różnicą, że ręce nie leżą w pozycji początkowej na podłożu wzdłuż tułowia, lecz są splecione za karkiem, a przytrzymanie w momencie maksymalnego napięcia następuje nie dłońmi, lecz łokciami.

Ćwiczenie 4

4. ćwiczenie. Wykonujemy je analogicznie do drugiego z tą tylko różnicą, że ręce nadal są splecione jak w ćwiczeniu trzecim.

Ćwiczenie 5

5. ćwiczenie. Wykonujemy je analogicznie do trzeciego tą tylko różnicą, że nie występuje tutaj zatrzymanie w momencie maksymalnego napięcia mięśni, lecz cały sens polega na tym żeby wszystkie skrętoskłony wykonać w jak najszybszym czasie (tzw. rowerek).

Ćwiczenie 6

6. ćwiczenie. Wykonujemy je analogicznie do drugiego z tą tylko różnicą, że nie zginamy nóg w kolanach lecz unosimy nogi do góry całkiem wyprostowane

I to już koniec

Mam nadzieję, że te ćwiczenia przyniosą Wam takie efekty, jakie przyniosły mi. Uprzedzam, że jeśli będzicie obić wszystkie ćwiczenia według opisu, obudzicie się z potwornymi zakwasami.

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 14 Marzec 2006, 13:19   

zaczęłam robić brzuszki od paru dni i nie wiem czy coś nie tak robię :roll:

po pierwszym dniu bolały mnie mięsnie,więc chyba normalne po ćwiczeniach ale już potem nie i myślę czy dobrze robię
seria brzuszków płytkich,głębszych i "skrętnych" i malutkie dodatki
może gdzieś ok 100 robię,więcej nie sądzę,nie jest to zbyt dużo,ale chyba po nic nie robieniu powinny być jakieś efekty?

landrynka1732 
Za późno na leczenie

Wysłany: 14 Marzec 2006, 13:27   

ale jak ma się zakwasy to znaczy że się źle ćwiczyło niestety albo że później nie rozciągnęło się mięśni dobrze :(
żeby temu zapobiec musisz robić później streching i rozciąganie mięśni brzucha i pleców :)
wtedy powinno być dobrze.
mięśnie brzucha i pleców naraz najlepiej rozciągać robiąc tzw. foczkę kłaść się na brzuchu podpierając prostymi rękami i starać się dotknąć głowy nogami :) a póżniej usiąść na piętach pupą a ręce wyciągnąć do przodu i położyć na ziemię :)
jeśli będzie tak co serię brzuszkow nie powinno boleć :)

a brzuszki najlepiej robić z napiętymi i wciągniętymi mięśniami żeby nie narosły okropne wielkie mięśnie a brzuszek będzie płaski :)
a no i efekt dają brzuszki jeśli całe plecy bez wyjątku leżą na ziemi ta część nad pupą lędźwiowa też :)
no teraz powinno byś ok :)
miłego ćwiczenia :)

aa i 100 dobrze wykonanych brzuszków dziennie zdecydowanie wystarczy (przynajmniej na początek) :)
Ostatnio zmieniony przez landrynka1732 14 Marzec 2006, 17:11, w całości zmieniany 2 razy  

ulenka 
Oficjalny "Psycho Somek"
~insatiable

Wysłany: 14 Marzec 2006, 16:51   

oj oj, mozecie mnie skarcic :) jakos juz porzucilam aerobiczna szostke weidera (czy jak jej tam:) )
a bo - najpierw bylam chora wiec nie, potem bylam na jodze wiec stwierdzilam "na dzis wystarczy" potem na fitnessie wiec tak samo, i sie rozeszlo...
bad Ula !!!
musze sie znow za siebie wziac ale ta szostka mi nie do konca pasuje, chyba porobie inne brzuszki.
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 20:59   

Landrynko jak mam robić brzuszki nie odrywając wogóle pleców,to jest wogóle możliwe :oops: ?

landrynka1732 
Za późno na leczenie

Wysłany: 14 Marzec 2006, 21:22   

nieeeee Emilciu no musisz odrywać bo to nie były by brzuszki :)
nie warto robić tylko takich pełnych do kolan bo dają mniej i się zmęczysz tylko, wystarczy robić te przy których odrywa się tylko łopatki i część piersiową :) tylko ten kawalek przy czym część lędźwiowa pleców wtedy musi gładko przylegać do ziemi :)

jak zaczniesz robić to wyczujesz o co chodzi :D

taka sobie 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 13:03   płaski brzuszek

ja proponuje płyty dvd z cwiczeniami Tamilee Webb. kiedys byly dodawane do shape, ale mozna bez problemu kupic na necie.Te na brzuch to "Ty tez mozesz miec taki BRZUCH" rewelacja POLECAM

rosel 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 1 Maj 2006, 11:24   

ja bylam przy 3 dniu aerobicznej szostki ale wczoraj zapomnialam zrobic i musze od nowa;p

Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego
L.Tołstoj

kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 4 Maj 2006, 20:41   

potrzebna mi motywacja- jedna jest wyjscie na plaze w bikini, ale czasami mi sie po prostu cwiczyc nie chce :) leniuch ze mnie i tyle... :D

Odpowiedz do tematu