Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do eksperta
Autor Wiadomość
sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 17 Sierpień 2006, 22:00   

Emilcia napisał/a:
rozdwajające paznokcie mogą być przyczyną min.niedobru wapnia i cynku w organiźmie

:?: :?: :?: :shock: :?:

O pilniczkach dużo pisały dziewczyny w tym temacie http://psyche-soma.com/fo...hp?t=56&start=0

Ja mam takie pytanie innej natury - wkurzają mnie moje włosy na rękach :roll: No fakt, takich jak facet nie mam, ale i tak. Kosmetyczka mi powiedziała, że do ich usuwania tylko wosk. A wlasciwie dlaczego nie mogłabym usuwać ich depilatorem? Co to za różnica?

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 17 Sierpień 2006, 22:07   

nie ma do tego p/wskazań,ale wiem jaka jest różnica w kondycji skórze po depilatorze a jakie po wosku i lepiej stosować tutaj wosk,możesz równie dobrze kupić w sklepie i w domku samej robić(dobre są plastry Veet)
po woskowaniu trudno się dopatrzyć że włoski odrastają,po depilatorze już trochę inaczejto wygląda(przynajmniej u mnie)

Ostatnio zmieniony przez Emilcia 17 Sierpień 2006, 22:14, w całości zmieniany 2 razy  

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 17 Sierpień 2006, 22:13   

sknerek napisał/a:
Emilcia napisał/a:
rozdwajające paznokcie mogą być przyczyną min.niedobru wapnia i cynku w organiźmie

:?: :?: :?: :shock: :?:

Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek. Cynk korzystnie wpływa na stan skóry (wypryski skórne, trądzik, nadmierny łojotok), wzmacnia osłabione włosy oraz paznokcie.
Nawet stosuje się metodę badania czy masz niedobór cynku-Aby ocenić, czy poziom cynku w organizmie jest odpowiedni wystarczy spojrzeć na dłonie. Oznaką jego niedoboru są bowiem łamiące się i rozdwajające paznokcie, które potrzebują cynku do prawidłowej syntezy białka, a co za tym idzie prawidłowego wzrostu. Jeżeli paznokcie łamią się
i rozdwajają, oznacza to, że trzeba zmienić dietę i stosować bogate w cynk odżywki.

ulenka 
Oficjalny "Psycho Somek"
~insatiable

Wysłany: 17 Sierpień 2006, 23:15   

a po czym poznać, że ma się wrastający paznokieć?

ja u dużych palców u nóg mam tak, ze jak chodzę w zakrytych butach to mnie strasznie boli wlasnie z boku, tak jakby mi sie wbijal paznokiec w ciało.
To tylko kosmetyczka moze w tym pomoc? Czy ona powinna sama to przy pedikiurze zauwazyc, czy powinnam jej powiedziec?

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 18 Sierpień 2006, 06:11   

boczne części paznokcia palucha stopy podwijają się pod wał paznokciowy i rozsnąc wbijają się w nią,co wywołuje ból i stan zapalny
paznokieć może wrastać z jednej strony lub po obu stronach

szczególnie ta "dolegliwość" pojawia się u osób noszących ciasne buty
w początkowej fazie może być tylko ból przy chodzeniu,później zaś zmiany bardziej widoczne gołym okiem-wał obrzęknięty i zaczerwieniony aż do zakażenia

kosmetyczka powinna to zauważyć,ale nie powinna tym się zajmować,bo to już działka lekarza :)

milusza 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18 Sierpień 2006, 08:34   

Emilcia napisał/a:
kosmetyczka powinna to zauważyć,ale nie powinna tym się zajmować,bo to już działka lekarza :)

hmm, ale jeśli nie ma jeszcze opuchlizny, slimaczączej się rany to kosmetyczka moze załozyć specjalny klips, ktora zapobiegnie wrastaniu paznokcia.

Ulenko pamiętaj również o obcinaniu paznokci na prosto <boki nie mogą być zaokrąglone>

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 18 Sierpień 2006, 08:41   

oczywiście,ale musi byc przeszkolona w tym kierunku-kosmetyczka badz pedicurzystka

anula 
Kataryna

Wysłany: 18 Sierpień 2006, 08:56   

ja tez mam pytanie:
mam tłustą cerę w "strefie" T- jakimi kosmetykami da sie zmatowić buźkę na dłużej ? maseczki, peelingi czy kremy ?
nie lubię się świecić :?

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 18 Sierpień 2006, 09:17   

to nie jest tak czy krem czy peeling czy maseczka

cerę mieszaną należy złuszczać 2x w tygodniu(peeling)
maseczki-tutaj jest komplikacja bo sferę T trzeba matowić a policzki nawilżać-więc maseczka nawilżająca i matująca
krem-dla cery mieszanej-codziennie(rano i wieczorem)

taka sobie 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 24 Sierpień 2006, 12:32   

Emilcia takie pytanko :
mam 28 lat i wczoraj kupilam sobie krem loreala przeciw zmarszczkom mimicznym, czytalam kiedys ze on sie nadaje dla kobiet od 35 roku zycia ale jednak kupilam i wlasnie :oops: nie wiem czy dobrze zrobilam. Przeciez zmarszczkii mimiczne maja juz 20 latki. A ja pracujac w takich warunkach ( klima, dym z papierosow) jestem tym bardziej narazona na starzenie sie. Jakie jest Twoje zdanie na temat sosowania takich kremow, ogolnie tych przeciwzmarszczkowych, od kiedy zaczac?

Lilypie 1st Birthday Ticker

Odpowiedz do tematu