Pomogła: 1 raz Wiek: 25 Dołączyła: 26 Maj 2007 Posty: 3593
Wysłany: 15 Październik 2008, 20:31
Malina27 napisał/a:
hej,
na wstępie gratuluję wszystkim młodym mamom, a także podziwiam za odwagę!! Mrożące krew w żyłach te Wasze porodowe opisy, tym bardziej wielki szacunek, że dałyście radę.
W każdym razie co do rozstępów, ciekawa jestem skąd to dziadostwo w ciąży się na udach tworzy?? Przecież skóra dość gwałtownie rozrasta się na brzuchu i biodrach ale skąd te cholerne uda???... Ja na razie widze niestety wiecej przeciw niz za jesli chodzi o dzidzie, i tu jeszcze te rozstepy na nogach do tego no ale przynajmniej nie wszystkim sie robia.... moze to jest pocieszajace.
Pozdrawiam,
malina maruda
Malina ad rozstepow to dziadostwo pojawia sie nie tylko przy rociaganiu skory jak moowisz. Rozstepy pojawiaja sie takze w okresach szybkiego chudniecia kiedy skora nie nadaza; w czasie dojrzewania , tycia i wszedzie tam gdzie zaburzona jest lekko gospodarka hormonalna albo ''zwariowana'' jak w czasie ciazy.
W okresie ciąży również wzrost poziomu estrogenów przyczynia się w pewnym stopniu do zwiększenia możliwości pojawienia się rozstępów. Ponieważ tabletki hormonalne mają także wpływ na żeńskie hormony płciowe, dlatego istnieje prawdopodobieństwo, iż mogą być jednym z czynników sprzyjających rozstępom.
Na tworzenie się rozstępów ma również wpływ używanie regularnie i przez dłuższy okres czasu leków steroidowych, a to dlatego, że przyczyniają się one m.in. do ścieńczenia naskórka, zahamowania syntezy kolagenu w skórze właściwej oraz degradacji już istniejących włókien kolagenowych. A jak się za chwilę przekonamy, tworzenie się rozstępów jest związane z nieprawidłową syntezą kolagenu w skórze.
Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta, to także jedna z przyczyn powstawania rozstępów. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku. Dlatego kobiety często będące na dietach niskokalorycznych mogą mieć skłonności do rozstępów.
''grupy ryzyka '':
• ludzie otyli,
• nastolatki w okresie dojrzewania,
• kobiety w okresie ciąży, menopauzy,
• kulturyści,
• osoby o częstych wahaniach wagi (także podczas nagłego spadku masy ciała można nabawić się rozstępów!!),
• osoby będące wielokrotnie na dietach niskokalorycznych,
• osoby przyjmujące leki steroidowe,
• osoby z predyspozycjami genetycznymi.
Rozstępy mogą pojawiać się zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, u osób otyłych i szczupłych, starszych, jak i u nastolatek w okresie dojrzewania. Problem ten dotyczy w mniejszym lub większym stopniu niemal 90% kobiet w ciąży
Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 12 Kwi 2006 Posty: 2444 Skąd: miasto moje
Wysłany: 22 Październik 2008, 22:12
ja przeszłam już na krem redukujący istniejące rozstępy. tocoreduct chyba sie nazywa. pharmaceris M.
i moje rozstępy już powoli bledną... najgorsze są te na pośladkach - najgłębsze...
_________________ byle się tylko znależć w pozaziemskiej sferze..w snach dotykać gwiazd.
Wysłany: 22 Październik 2008, 23:45
ja ad pupy stosuje jedna terapie - nie ogladam go za czesto ... sorry mam dziwny humor dzis ale hmmm Orchid to normalne, zbeldna i nie bedzie praktycznie widac. Pamietam jak mialam podobnie jak ty ale wtedy kolezanka uswiadomila mi brutalnie ze jest wiecej wazniejszych rzeczy niz rozstep na tylku i od tamtej pory mam duzy dystans do tego wszytskiego
Wysłany: 23 Październik 2008, 05:08
czy z mojego posty wynika ze rozpaczam z powodu moich rozstępów? nie.
stwierdziłam fakt. na tyłku mam najgłębsze. na biodrach mam siatkę bardzo gęstych ale płytkich po 10x10 cm. a na piersiach mam "wąsy" - po kilka dosc głębokich bruzd, które bardzo widac. natomiast na udach z przodu po kilka "piorunów".
nie, ja nie narzekam. o prostu takie sa realia.
_________________ byle się tylko znależć w pozaziemskiej sferze..w snach dotykać gwiazd.
Wysłany: 23 Październik 2008, 06:41
orchid napisał/a:
czy z mojego posty wynika ze rozpaczam z powodu moich rozstępów? nie.
nie i tylko pewna czesc wypowiedzi mojej tyczy sie CIebie- Orchid i chodzilo mi ze tez mialam podobny problem i dalej co osobiste doswidczenie z tym paskudztwem przynioslo w moim przypadku. przejmowalam sie tym do pewnego momentu potem juz nie. i nie mialam na mysli ze rozpaczasz nad tym czy cos, sorry jesli mnie zle zrozumialas
Wysłany: 23 Październik 2008, 19:03
szpoko ja po prostu nie lubię jak z czegoś co po mnie ścieka jak po kaczce robi się "issue". rozstępy mam, i z nimi walczę na swój leniwy, dość nieefektywny sposób
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 23 Październik 2008, 23:00
e, zbledną i zapomnisz. mi się zaczęły robić chyba jak miałam 11 lat? i teraz ich prawie nie widać, tylko w dobrym świetle nawet je lubię muszę powiedzieć.
ktoś gdzieś kiedyś napisał, że kobieta z którą był blisko fiz. miała rozstępy, i bardzo mu się to podobało, bo dodało jej to realności
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Dziewczyny, powiedzcie tak serio. Da się zwalczyć te czerwone rozstępy?
Zła jestem jak nie wiem co.. Całą ciążę praktycznie NIC, po porodzie też w miarę, a teraz? Na piersiach mam paski dosłownie I się zastanawiam czy walić kasę na jakieś cud-kremy, które w rezultacie mogą nic nie pomóc
_________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum