Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozstępy
Autor Wiadomość
Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 2 Kwiecień 2005, 21:20   Rozstępy

myślę, że ten temat też powinien być oddzielony :)

po ciąży nabawiłam się strasznych rozstępów - kupiłam sobie kremik na celluli i rozstępy z ATW (35 zł). Powiem tak - szału nie ma (stosuję 2 miesiące - efektów brak).

kiedyś miałam rewelacyjny środek na rozstępy i cellulit: GALENIC, do kupienia w aptece, niestety obłędnie drogie (dwutyfodniowa kuracja 140 zł). Ale efekty były znakomite.

Piszcie proszę o środkach i sposobach na rozstępy

Mimiru 
Za późno na leczenie

Wysłany: 2 Kwiecień 2005, 21:38   

Ja nie mam tyle kasy, ale moje znajome pieją z zachwytu na temat Musteli - "specyfik" na rozstępy dla kobiet w ciąży. No, kosztuje solidnie, bo chyba koło stówy, ale podobno się opłaca. Ja nie wiem, nie testowałam.

Rozstępy zrobiły mi się nagle - razem z okresem dostałam je w prezencie (w końcu podobno najszybciej powstają podczas zmian hormonalnych) - także od 13 roku życia je mam. Ale teraz są blade, więc nie jest tak źle, niemniej kostium kąpielowy noszę ze spodenkami :?

Najlepiej do tej pory działały masaże z oliwką ziaji

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 2 Kwiecień 2005, 21:48   

te blade rozstępy z okresu dojrzewania wcale mnie nie martwią, już dawno je zaakceptowałam... niestety po ciąży przybyły mi nowe... na razię wyglądają jak sinobordowe pręgi... buuu mam nadzieję, że zbladną :(

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 08:06   

A ja sie z moimi zaprzyjaźniłam. Najbardziej na piersiach, bo długo karmiłam. Juz nie sa takie jędrne, ale stanikiem sobie pomagam.
Mam tez tuż pod linią pośladków, dopiero niedawno je zauważyłam.

Nic nigdy nie używałam na rozstępy. W czasie ciązy czymś sie smarowałam po brzuchu ale nie dostałam rozstępów. Smarowałam bardzo nieregularnie wiec nie sądze ze od tego ich nie dostałam... Poprostu mnie to ominęło :)

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 08:35   

renika - szczęściaro ;)

ja się w ciąży trochę zapuściłam - w sensie, że prztylam prawie 30 kilo - przy takim przyroście masy rozstępy są nieuniknione... no ale człowiek chciałby jakoś wyglądać... pokazać się na plaży bez owijania się w ręcznik ;) . O bikini już nie marzę - z resztą pewnie nie ma staników w moim rozmiarze, ale conieco chciałabym jeszcze odkryć... :lol:

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 3 Kwiecień 2005, 08:40   

Magi nie chcę Ciebie zmartwić... Wierze ze tłuszczyk można spalic i wrócic do wagi sprzed ciązy...
ale mówią tez ze jesli nie smarowało sie skóry w czasie ciązy, czyli jakos sie jej nie ujędrniało to rozstępy zostaną, mozna je jakoś rozjasnic, ale zostaną...:(
Ja przytyłam 14 kg wiec nie miałam kłopotów ze skórą.

Vichy ma takie balsamy na rzostepy, poszukaj czegoś co je rzojaśni. WYdaje mi sie ze coś na pewno znajdziesz.

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 4 Kwiecień 2005, 20:31   

Już któryś raz słyszę o VICHY... może rzeczywiście działają cuda... tylko kurcze drogie są... czy na pewno będą efekty...?

Powinno być tak: "sadysfakcja gwarantowana albo zwrot pieniedzy" :idea:

Przeborka 
Moderator

Wysłany: 5 Kwiecień 2005, 12:04   

dziewczyny - polecam rewelacyjna rzecz na rozstepy /i nie tylko../
chodzi mi konkretnie o KOLAGEN 5-23 firmy Colway. moznaby duzo o tym pisac, bo takie cudo zasluguje na co najmniej kilka stronek :] ale moze najtresciwiej bedzie, jesli przytocze fragment ulotki.
-------------------------------------------------------------------------
hmm.. troche tego wyszlo.. i pomyslalam, ze moze warto zalozyc nowy temat /?/ zajrzyjcie na "KOLAGEN NATURALNY" :) warto!

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 6 Kwiecień 2005, 15:19   

Rozstępy to wrzecionowate pasma, występujące najczęściej na pośladkach, brzuchu, udach, piersiach. Wyróżniamy dwie fazy tworzenia się rozstępów.

W fazie I - zapalnej mają one postać czerwonych pasm (striae rubra). Na tym etapie mamy jeszcze największe szanse by się ich pozbyć.

W fazie II - zanikowej, następuje pozorna regeneracja rozstępów. Czerwone pasma ulegają rozjaśnieniu i zmniejszeniu. Dzieje się tak dlatego, iż zmienione włókna kolagenu oraz cieniutkie włókna elastyny starają się jak gdyby zregenerować zerwaną sieć. Jednak nie ma już możliwości przywrócenia stanu skóry właściwej sprzed nastąpienia ubytku. W rezultacie na skórze pozostają widoczne białe prążki (striae distensae alba), wyczuwalne przy dotyku. Przystąpienie do leczenia rozstępów starszych, będących już w fazie zanikowej może nieco polepszyć stan skóry, ale nie ma już możliwości zlikwidowania ich w 100%.

Osoby skłonne do rozstępów

• ludzie otyli,
• nastolatki w okresie dojrzewania,
• kobiety w okresie ciąży, menopauzy,
• kulturyści,
• osoby o częstych wahaniach wagi (także podczas nagłego spadku masy ciała można nabawić się rozstępów!!),
• osoby będące wielokrotnie na dietach niskokalorycznych,
• osoby przyjmujące leki steroidowe,
• osoby z predyspozycjami genetycznymi.

Rozstępy mogą pojawiać się zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, u osób otyłych i szczupłych, starszych, jak i u nastolatek w okresie dojrzewania. Problem ten dotyczy w mniejszym lub większym stopniu niemal 90% kobiet w ciąży.

Magi
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 7 Kwiecień 2005, 08:46   

Dzięki Emilcia - trochę mnie podniosłaś na duchu.
wychodzi na to, że ja jestem jeszcze w pierwszej fazie - zapalnej, znaczy się jest nadzieja... chyba dzisiaj polecę do apteki po Vichy, no szarpnę się trudno.

--------------------------------------------------------------------------------
Sro 27 Kwiecień 2005 20:51

ostatnio wyczytalam w jakiejś gazecie, że istnieją sposoby na zlikwidowanie rozstępów. Zabiegi wykonywane są w gabinetach kosmetycznych i chodzi chyba o jakieś głębokie pilingi... Emilcia, Ty zdaje się jesteś kosmetyczką o ile się nie mylę? Dziewczyny? Słyszałyście o tym?

Odpowiedz do tematu