Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Ogłoszenie 
Witamy na forum! Zapraszamy do dyskusji :)

Poprzedni temat «» Następny temat
Szyja :)
Autor Wiadomość
kasik25 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 18 Lipiec 2006, 19:13   Szyja :)

Cytat:
Metryka kobiety
Znane jest powszechnie powiedzenie, iż szyja jest metryką kobiety. Skóra szyi wcześniej wykazuje skłonności do zmarszczek niż skóra twarzy.

Dlatego też zawczasu trzeba podnosić jej jędrność poprzez masaże i ćwiczenia gimnastyczne. Wypielęgnowana, giętka szyja dodaje ruchom wdzięku i elegancji.

Bezpośrednio po wieczornym myciu, kąpieli płuczemy ją ciepłą wodą, pokrywając uprzednio pianą mydlaną ( mydło przetłuszczone, normalne lub w płynie), masujemy dwiema miękkimi szczoteczkami, zaczynając od nasady szyi w kierunku uszu. Po paru minutach masażu mydło spłukujemy ciepłą wodą. Na zakończenie masażu dobrze jest polać kark chłodną wodą tak, aby spływała po szyi, a następnie wytrzeć suchym ręcznikiem. W suchą skórę szyi wklepujemy krem odżywczy aż do całkowitego wchłonięcia.

Przynajmniej raz w tygodniu wskazane jest natrzepywanie szyi ręcznikiem frotte zwilżonym w roztworze soli kuchennej. Zwiotczałą skórę szyi doskonale odmładzają i odświeżają okłady naprzemian ciepłe i zimne. W tym celu należy przygotować 2 miseczki z ciepłą i zimną wodą oraz ręcznik lub serwetkę.

Zaczynamy od okładu ciepłego. Zmoczony ręcznik wyciskamy i owijamy dookoła szyi przytrzymując oburącz jego końce. Po 2 minutach zmieniamy kompres na zimny. Zabieg powtarzamy 2 razy, następnie wycieramy suchym ręcznikiem i kładziemy okład odżywczy: jedna łyżeczka lawendy, jedna łyżeczka rozmarynu, ½ łyżeczka mąki kartoflanej, ½ szklanki gorącej wody. Maseczkę ogrzewamy bez zagotowania aż utworzy się gęsta papka. Nakładamy na szyję (można również na dekolt) za pomocą drewnianej łopatki. W celu utrzymania ciepła należy maseczkę nakryć płatkami ligniny, ceratką i ręcznikiem frotte.

Po 30 minutach zmywamy i wklepujemy krem odżywczy. Godny polecenia jest sposób naszych babek - opatrunek z świeżych ogórków i ich łupin. Kładziemy je na serwetce lub ręczniku, którym następnie owijamy szyję na 10 minut. Aby szyi nadać sprężystość, giętkość konieczna jest po powyższych zabiegach gimnastyka.

Ćwiczenie 1: rano, zaraz po przebudzeniu, nie wstając z łóżka kładziemy się na brzuchu, ręce wyciągamy wzdłuż tułowia i unosimy 10 razy. Tułów pozostaje nieruchomy.

Ćwiczenie 2: leżymy na brzuchu, ręce splatamy za sobą na wysokości pośladków i unosimy głowę oraz górną cześć tułowia 10 razy.

Niezależnie od podanych ćwiczeń wskazane jest w ciągu dnia wykonywanie kilku skłonów lub ruchów obrotowych głową. Im więcej mamy możliwości wykonywania różnych ruchów i ćwiczeń, tym szyja będzie smuklejsza. Pamiętajmy o konieczności trzymania prosto głowy, gdyż jest to jeden z podstawowych warunków ładnego poruszania się.

Autor: Elzbieta Skowron Życińska

Emilcia 
Główny Moderator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 18 Lipiec 2006, 19:18   

nie należy zapominać o pielęgnacji kosmetycznej szyji,nie jakieś specjalne,dobre będą te które stosujemy na twarz(kremy,maseczki,serum)

taka sobie 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 19 Lipiec 2006, 06:43   

ja kiedys zalapalam sie w jakims sklepie na badanie komputerowe skory, pani przebadala mi skore twarzy i szyji i stwierdzila ze mam za malo nawilzona skore szyji.......dziwne mi sie to wydalo bo mialam lat 25 no ale od tamtego czasu kremikiem do twarzy pociagam sobie rowniez po szyji. Jakis specjalnych kremow nie mam ale powiem Wam ze mam kolezanki , nawet mlodsze, u ktorych widac juz zmarszczki , ja cale szczescie jeszcze nie mam
tak wiec smarowanko musi byc :lol:

Lilypie 1st Birthday Ticker

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 08:12   

suchość skóry nie zależy od wieku a od predyspozycji skóry oraz odpowiedniej pielęgnacji

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 15:53   

ja mam masakrycznie pomarszczona szyje, na dekolt tez mi zmarszczki wylaza :? i tak bylo od zawsze, naprawde

ostatnio w desperacji kupilam sobie przeciwzmarszczkowy krem sorayi, taki w niebieskim pudelku i sobie nim szyje i dekolt smaruje. pewnie nie dziala ale nawilza i natluszcza

People, what's with all the evil misery?

taka sobie 

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 17:44   

imbirku az tak masakrycznie? a ile Ty liczysz sobie wiosenek jesli mozna wiedziec ?

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 17:54   

30 sierpnia koncze 20 :?

Naprawde, u dolu szyi mam dwie takie zmarszczki jak obrecze, oddalone od siebie o poltora centymetra i miedzy nimi jeszcze takie drobne zmarszczki - wyglada jak naszyjnik :?

Do tego jeszcze prawdopodobnie bede musiala w zyciu wykonywac zawod nauczycielki, wiec pewnie jeszcze mi sie ta szyja poniszczy :? Naprawde nie wiem co robic

W przyszlosci pozostaje mi polowac na faceta co lubi zwisy jak Fish z ali makbil.

taka sobie 

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 18:03   

imbir napisał/a:

W przyszlosci pozostaje mi polowac na faceta co lubi zwisy jak Fish z ali makbil.

:lol: :lol: :lol:
nie bedzie tak zle, glowa do gory! A wlasnie, podobno gimnastyka szyji tez jest skuteczna, wie ktos cos na temat?

Emilcia 
Główny Moderator

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 18:05   

myślę że każy ma takie bruzdy na szyji,nawet małe dzieci mają

tak,tak gimnastyka jak najbardziej,napinanie mięśni szyji

imbir 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 19 Lipiec 2006, 18:21   

Emilcia napisał/a:
myślę że każy ma takie bruzdy na szyji,nawet małe dzieci mają

tak,tak gimnastyka jak najbardziej,napinanie mięśni szyji

Tak Emilcia, ja znam bardzo niewiele osob z gladkimi szyjami, sek w tym, ze u mnie to jest naprawde wieksze niz u innych. Mam straszna tendencje do zmarszczek.

No nic, poczytam wasze rady jutro (jestem jak Scarlett O'Hara) i zobacze, co bedzie mi sie chcialo robic i na jak dlugo starczy mi zapalu :)

Odpowiedz do tematu