Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 1055 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 20 Listopad 2008, 20:56
a mozecie przedstawić tak metode?
ja aktualnie mam: antyboityk 2x dziennie tatralysal, na noc samruje isotrexinem a na dzien nawilzam iwostinem. Wysypało mnie masakryczne na brodzie i czole, już nie raz miałam przez to doła i ryczałam ale nie poddaje sie i smaruje dalej
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 20 Listopad 2008, 23:53
On zapisuje zawsze leki robione w aptece, na receptę.
Nie pozwala używać podkładu (ja i tak używam go tylko w miejscach brzydkich, czyli opryszczonych , więc kupię sobie chyba po prostu korektor vichy.. )
Nawilżać tylko zwykłym nivea.
Wizyty chyba co 3 miesiące?
I wtedy chyba zmienia lek, na inny robiony w aptece.
Troche się tego boje, bo kiedyś trafiłam na takiego dermatologa, który mi przepisywał właśnie specyfiki takie z antybiotykami.. Do tego kazał myć mydłem glicerynowym i zabronił nawilżać. Po kilkunastu tygodniach (kilku miesiącac?) leczenia miałam owrzodzoną twarz, w nocy wyłam z bólu! Leczyłam to potem doustnymi antybiotykami itp przez następne miesiące
_________________ Tell me did the wind sweep you off your feet
Did you finally get the chance to dance along the light of day
And head back to the milky way
And tell me, did venus blow your mind
Was it everything you wanted to find
And did you miss me while you were looking for yourself out there
Pomogła: 5 razy Wiek: 28 Dołączyła: 03 Sie 2005 Posty: 3416
Wysłany: 20 Listopad 2008, 23:57
a probowalyscie antybiotyk w plynie Aknemycin? (dostepne w pl aptekach na recepte)
a tu o tym leku
Cytat:
How does it work?
Aknemycin plus solution contains two active ingredients; tretinoin, which is a form of vitamin A and erythromycin, which is an antibiotic. The combination is used to treat acne.
It is not known exactly how tretinoin works, but it is thought to loosen the cells in the surface of the skin. This helps to unblock pores, so that the skins natural oil producing glands can function normally.
In addition, tretinoin increases the turnover of the skin cells, which aids the natural exfoliation of the outer layers of skin. This also helps to unblock pores and decrease the formation of blackheads (comedones) and spots.
Erythromycin works by attacking the bacteria associated with acne, Propionibacterium acnes. This is a common type of bacteria that feeds on sebum (oil) produced by the sebaceous glands in the skin. It produces waste products and fatty acids that irritate the sebaceous glands, making them inflamed and causing spots.
Erythromycin prevents these bacteria from producing proteins that are essential to them. Without these proteins the bacteria cannot grow, replicate and increase in numbers. Erythromycin doesn’t directly kill the bacteria, but leaves them unable to increase in numbers. The remaining bacteria eventually die or are destroyed by the immune system.
By controlling bacterial numbers, erythromycin brings the inflammation of the sebaceous glands under control, and allows the skin to heal.
It may seem like your acne has got worse in the early weeks of treatment. This is due to the action of the medicine on deep, previously unseen blackheads and papules. It may take six to eight weeks before definite beneficial effects on the skin can be seen.
What is it used for?
Acne vulgaris
_________________ I used to be a Snow White but I drifted
Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 5492 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 21 Listopad 2008, 00:01
tak, próbowałam
chyba był dobry..
czego ja nie próbowałam??
Pomogła: 5 razy Wiek: 28 Dołączyła: 03 Sie 2005 Posty: 3416
Wysłany: 21 Listopad 2008, 00:01
i po polsku
Cytat:
Działanie:
Antybiotyk makrolidowy. Działa bakteriostatycznie na drobnoustroje mające istotne znaczenie w powstawaniu trądziku, szczególnie na Propionibacterium acnes. Działanie obejmuje m.in. zahamowanie lipolizy lipidów zawartych w łoju.
Wskazania:
Wszystkie formy trądziku pospolitego, szczególnie formy zapalne z obecnością elementów grudkowych i krostkowych.
[ Dodano: 20 Listopad 2008, 23:04 ]
ulenka napisał/a:
tak, próbowałam
chyba był dobry..
czego ja nie próbowałam??
jak dla mnie jest swietny... moj M tesz go uzywa, ale wiadomo ze na kazdego dziala inaczej
to czego teraz szukasz?
_________________ I used to be a Snow White but I drifted
[ Dodano: 21 Listopad 2008, 15:36 ]
już ciut lepiej, ropka sama wychodzi, tak że jak przejeżdżam wacikiem po buzi, to schodzi
gorzej, że będą okropne ślady
Wysłany: 22 Listopad 2008, 21:29
a mi się goi dalej..
posmarowałam ze 2h temu i czuję jak mnie swędzi ta najgorsza krostka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum